Radikális eszmék terjednek a Bundeswehrben?

Tovább emelkedett az alkotmányellenes, szélsőjobboldali nézetek gyanúja miatt indított eljárások száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 23. 20:10
null
Lisszabon, 2021. február 23. Német katonaorvosok és ápolók érkeznek a német hadsereg (Bundeswehr) egyik Airbus A400M Atlas típusú katonai szállító repülõgépével a lisszaboni Figu Maduro légibázisra 2021. február 23-án, hogy felváltsák a három héttel korábban érkezett orvosi csapatot. A német védelmi minisztérium korábban orvosi eszközöket, valamint katonaorvosokat és ápolókat küldött Portugáliába, ahol minden korábbinál pusztítóbb járványhullámot indított a koronavírus egyik új mutációja. MTI/EPA/LUSA/Andre Kosters Fotó: Andre Kosters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett az alkotmányellenes, szélsőjobboldali nézetek gyanúja miatt indított eljárások száma tavaly a német hadseregnél (Bundeswehr) a szövetségi parlament (Bundestag) katonai ombudsmanjának ma megjelent, éves jelentése szerint. Eva Högl aggasztónak nevezte a szélsőjobboldali tendenciák erősödését, és hangsúlyozta, hogy az esetek felderítése és a büntetés mellett a megelőzésre kell összpontosítani. – A legfontosabb a politikai képzés, amelynek a katonai szolgálatban töltött mindennapok szerves részévé kell válnia – mondta a Bundestag katonai ombudsmanja.

A katonai nemzetbiztonsági szolgálat (MAD) 477 esetben indított eljárást szélsőjobboldali kilengés gyanúja miatt 2020-ban. Ez 31 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 363-hoz képest, és 75 százalékos növekedés a 2018-ban regisztrált kétszázhetvenhez viszonyítva. Ugyanakkor a szélsőséges iszlamizmus gyanúja miatt indított nyomozások száma 31-re csökkent a 2019-ben regisztrált 77-ről, és elmarad a 2018-ban feljegyzett ötventől is.

Német katonaorvosok és ápolók érkeznek a német hadsereg (Bundeswehr) egyik Airbus A400M Atlas típusú katonai szállító repülőgépével a lisszaboni Figu Maduro légibázisra 2021. február 23-án, hogy felváltsák a három héttel korábban érkezett orvosi csapatot. A német védelmi minisztérium korábban orvosi eszközöket, valamint katonaorvosokat és ápolókat küldött Portugáliába, ahol minden korábbinál pusztítóbb járványhullámot indított a koronavírus egyik új mutációja
Fotó: MTI/EPA/LUSA/Andre Kosters

A védelmi minisztérium tavaly júniusban jelentette be, hogy szélsőjobboldali kilengések miatt átszervezik a Bundeswehr különleges bevetési egységét (KSK). Christof Gramm, a MAD elnöke szerint ugyanis a szóban forgó elit alakulatok a radikális eszmék melegágyai, a szélsőjobboldali nézetek gyanúja miatt indított eljárások húsz százaléka KSK-tagokhoz kötődik. A KSK azután került a vizsgálódások kereszttüzébe, hogy 2017-ben nyilvánosságra került: az elit alakulat egyik tagja, Franco Albrecht magát menedékkérőnek kiadva tervezett olyan merényleteket, amelyeket radikális iszlamista terrortámadásként akart beállítani azzal a céllal, hogy a Németországban élő migránsokra terelje a gyanút.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.