San Marino is az orosz vakcinát választotta

Az akadozó uniós vakcinabeszerzés miatt az apró állam inkább Moszkvához fordult oltóanyagért.

2021. 02. 22. 15:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer dózis Szputnyik V oltóanyag megvásárlása mellett döntött San Marino Köztársaság. Az Olaszország szívében található apró állam oltási kampánya eredetileg az olasz országos kampányra és beszerzésre támaszkodott, de a szállítmányok megbízhatatlansága miatt úgy döntött, önállóan oldja meg lakossága oltását.

A harmincezer lakosú San Marino úgy határozott, 7500 orosz szérummal egészíti ki a rendelkezésére álló oltóanyagkészletet.

Az orosz vakcina melletti döntés okait sajtókonferencián fejtette ki Luca Beccari, San Marino külügyminisztere:

– A világjárvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze az oltás, mi pedig, mivel nem vagyunk EU-tagállam, a beszerzést más úton kell megoldanunk

– fogalmazott. A miniszter beszámolt arról, hogy a két ország közötti megállapodás szerint San Marino lakosságarányosan vásárolhatott volna Olaszországtól oltóanyagot, de az olasz rendszerben bekövetkezett fennakadások miatt San Marino el sem tudta kezdeni az oltási kampányt. Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezésének kikerülését azzal magyarázza, hogy a múltban több alkalommal is előfordult, hogy az olasz vagy európai gyógyszeripari hatóságok által nem engedélyezett gyógyszereket használtak az apró államban. Hangsúlyozta azt is:

nem arról van szó, hogy az Európai Gyógyszerügynökség elutasította volna a Szputnyik V felhasználását, hanem még el sem kezdődött a vizsgálata.

Emilia-Romagna tartomány egészségügyi felelőse, Raffaele Donini aggodalmát fejezte ki, hogy a térség lakossága meg fogja rohamozni San Marinót annak érdekében, hogy mielőbb vakcinához juthasson. „Az Olasz Gyógyszerügynökség még nem mondott ítéletet az orosz hatóanyagról, ezért felhasználása nem tanácsolt, és nem is engedélyezett – hangsúlyozzák az olasz szakértők, figyelmeztetve a lakosságot, hogy tartózkodjanak a szomszédos állam lerohanásától.

A két állam közötti megállapodás azonban kizárja, hogy az állampolgárok a szomszédos országban oltassák magukat, és a készlet is túl szűkös ahhoz, hogy a kereskedelemben hozzáférhető legyen.

Közben a tekintélyes római Lazzaro Spallanzani kórház is kedvező szakvéleményt fogalmazott meg a Szputnyik V oltóanyagról. A járványkórház laboratóriumaiban elkészített ellenőrző vizsgálatok eredményét február 17-én hozták nyilvánosságra.

A szakvélemény szerint az orosz vakcinának rendkívüli szerepe lesz a nemzetközi oltási kampányban, hatékonysága azonos a jelenleg Európában engedélyezett Pfizer–BionTech- és Moderna-készítményekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.