Koronavírus: elegük van a németeknek a vesztegzárból

Tavaly tavasz óta rohamosan csökkent a kormányzat teljesítményével elégedettek száma.

Magyar Nemzet
Forrás: Die Welt2021. 03. 01. 14:00
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. február 24. Angela Merkel német kancellár a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2021. február 24-én. Németországban az új vírusváltozatok terjedése miatt romlottak a járványügyi mutatók. MTI/EPA/Pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A YouGov közvélemény-kutató intézet és a dpa német hírügynökség friss közös felmérése szerint mára alaposan megcsappant a németek türelme a szigorú intézkedések iránt. A koronavírus-járvány miatt tavaly december közepén elrendelt komoly korlátozó intézkedések kezdete óta rendszeresen végzett felmérésekben a válaszadók többsége még a vesztegzár mellett foglalt állást. Eleinte országos átlagban 73 százalék támogatta a szigorításokat, amelyek elrendelték az üzletek, az iskolák, az éttermek és szállodák bezárását, valamint megtiltották azt, hogy kulturális és sporteseményeken nézőközönség is megjelenjen.

Január elején még mindig 63 százalékos többség helyeselte az intézkedések fenntartását vagy szigorítását. Február 10-re ez az arány 35 százalékra olvadt.

Ekkor a szövetségi és a tartományi kormányok a vesztegzár meghosszabbítása mellett döntöttek. Az iskolák viszont részben kinyithattak, őket követték a fodrászatok, ám a szigorú intézkedések zöme megmaradt.

A lakosság fő követelése azonban ma már nem az iskolák teljes körű kinyitása, hanem az, hogy ismét korlátozások nélkül mehessenek bevásárolni

– a friss felmérés szerint jelenleg ez a válaszadók 49 százalékának a leghőbb óhaja. Ezt követi az a kívánság (43 százalék), hogy szűnjön meg a találkozások létszámkorlátozása. Az éttermek kinyitása pedig 42 százaléknak fontos. A kívánságlistán csak ezek után következik az iskolanyitás. A kényelmi szolgáltatások (kozmetikus, masszázsszalon) újraindítását 18 százalék szorgalmazza rendkívüli módon, de 16 százaléknak a fitneszstúdiók látogatása is hiányzik már. A fontossági sorrend végén a kulturális események látogatása (12 százalék), a korlátozás nélküli utazások, a szállodák újranyitása (kilenc százalék) és a sportrendezvényeken való részvétel (öt százalék) áll.

A lezárásokkal szembeni szkepticizmus immár független a parlamenti pártoktól. A legnagyobb mértékben az ellenzéki Alternatíva Németországért (AfD) támogatói (72 százalék) vetnének véget a vesztegzárnak, őket követi a szabad demokrata FDP (67 százalék), a Baloldal (58 százalék), a CDU/CSU kereszténydemokrata–keresztényszocialista pártszövetség (57 százalék), a szociáldemokrata SPD (54 százalék), a sort a Zöldek hívei zárják 49 százalékkal. A szövetségi kormány válságkezelésével is egyre jobban elégedetlenek a német választópolgárok. A megkérdezettek 48 százaléka értékelte nagyon pozitívan a kormány munkáját, míg február elején ez az arány még ötven százalék volt. Tavaly októberben 57, áprilisban pedig – a első járványhullám kiteljesedésekor – 67 százalékos elégedettséget mértek.

Ma a válaszadók 22 százalékának kifejezetten elege van a kormány válságkezelési tevékenységéből, 25 százalék pedig „inkább elégedetlen”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.