Korrupcióba bukott bele a Fidesz-kritikus luxemburgi politikus

Frank Engelt saját párttársai jelentették fel, hogy fiktív munkát vállal euró ezrekért.

Magyar Nemzet
2021. 03. 23. 13:34
null
Frank Engel a maygar kormány egyik leghangosabb bírálója volt. Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott tisztségéről a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) elnöke, Frank Engel, miután korrupciós botrányba keveredett – derült ki a párt szűkszavú közleményéből. Az egykori európai parlamenti képviselőt előzőleg saját párttársai jelentették fel, korrupciós és fiktív munkavállalás gyanújával. A luxemburgi RTL csatorna szerint Frank Engel 2019-ben hét hónapon keresztül vállalt munkát egy nonprofit szervezetnél, amelynél feladata az lett volna, hogy tagokat toborozzon és donorokat szerezzen, kötelezettségét azonban soha nem teljesítette. A havi hatezer eurós juttatását, összesen tehát 42 ezer eurót – több mint 15 millió forintnak megfelelő összeget – azonban ettől függetlenül zsebre vágott. A pártvezető lemondása előtt még sajtótájékoztatón igyekezett tisztára mosni magát. Azzal védekezett, hogy semmi törvénytelent nem követett el, bár azt elismerte, hogy szólnia kellett volna munkájáról, nagyobb átláthatóságra kellett volna törekednie, és a párt tisztújítása előtti politikai leszámolást emlegetett. Az ügyben az ügyészség nyomozást indított.

Frank Engel a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója volt
Fotó: MTI

Frank Engel neve a magyarok fülének is ismerősen csenghet, a luxemburgi politikus ugyanis a magyar kormány egyik legfőbb bírálója volt az Európai Parlamentben. Mint azt a Hirado.hu is felidézte, az Európai Néppártban politizáló képviselő többször szorgalmazta, hogy a Fideszt zárják ki a frakcióból, és arról beszélt: szerinte az uniónak nem tetsző kormányzást folytató tagállamokat forrásmegvonással kellene sújtani. Tagja volt a jogállamisági kérdésekért felelős LIBE-bizottságnak is, ahol ugyancsak rendszeresen fenyegette Magyarországot. Emlékezetes kirohanást intézett 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök ellen az Európai Parlamentben. A politikus egyebek mellett azt rótta fel, hogy a Fidesz szerinte hadjáratot indított Soros György ellen, és meggyőződésének adott hangot, hogy a menekülteket nem beengedni nem európai viselkedés.

– Halálosan unom, hogy évente ötmillió eurót küldünk Magyarországnak azért, hogy néhány önhöz közel álló ember gazdagodjon

– vágta oda a magyar kormányfőnek a most korrupciós botrányba belebukott luxemburgi megmondóember.

Ironikus módon Frank Engel néhány évvel ezelőtt még Magyarország kapcsán beszélt korrupciós ügyekről, 2017-ben pedig néppárti politikusként Niedermüller Péter társaságában vett részt a DK pártalapítványának budapesti rendezvényén. Akkor a Közép-Európai Egyetem (CEU) kapcsán vádolta vörös vonalak átlépésével a kormányt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.