Nőnap alkalmából tüntetnek Olaszországban

A svéd liberális párt jobboldali kormányzást akar, Franciaországban álorvostanhallgató írt fel gyógyszereket. Rasszistának ítélték három egyetemi tanár jelmezét Alabamában, Madridba járnak bulizni a francia fiatalok. Olaszországban 300 ezer nő veszítette el munkáját a pandémia miatt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 03. 08. 14:47
Sabuni, Nyamko
Gödöllő, 2011. március 29. Nyamko Sabuni svéd esélyegyenlőségi miniszter részt vesz a kulturális miniszterek informális ülésén, a gödöllői Grassalkovich-kastély felújított egykori lovardájában. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd Liberális Párt jobboldali kormányt akar

A svéd liberálisok (Liberalerna), a szociáldemokrata-zöld Löfven-kabinet helyett polgári kormányt szeretnének 2022-ben, amelynek maguk is tagjai lennének.

„A jelenlegi kormánypártok nem képesek megoldani Svédország problémáit” – mondta Nyamko Sabuni videóüzenetében, a párt pénteki döntését követően.

A pártelnök úgy látja, hogy a liberális politika csak akkor érvényesülhet, ha jövőre polgári kormány kerül hatalomra. A parlamenti törpepárt 2018-ban a Januári Megállapodás alapján a Centrumpárttal együtt hozzásegítette a szociáldemokratákat és a zöldeket, hogy kormányt alakíthassanak. A legutóbbi választások óta választási eredményükhöz képest a liberálisok vesztettek legtöbbet

szavazóikból.

Forrás: Pártelnök videóüzenete, SVT

Orvostanhallgatónak adta ki magát és gyógyszereket írt fel a francia férfi

A gyanú szerint több párizsi kórházban orvosságokat írt fel receptre a betegeknek a csaló férfi, aki a Paris Descartes Egyetem orvostanhallgatójának adta ki magát. Korábban beteghordozóként dolgozott, majd álegyetemistaként recepteket írt fel és rendszeresen megfordult a kórházak műtőiben is.

A húszéves férfi egy hamis diákigazolvány segítségével adta ki magát orvostanhallgatónak. Koronavírusfertőzésre hivatkozva csak online kurzusokon vett részt. Az álorvostanhallgató még neuroleptikumokat is felírt betegeknek, amelyet például skizofrén betegek kezelésénél használnak.

Ehhez az orvosoktól ellopott kódokat használta. Február közepén leplezték le az AP-HP kórházban, majd a kórház és az egyetem közös feljelentése után nyomozás indult ellene, amely jelenleg is tart.

Forrás: LE FIGARO

Rasszistának ítélték az egyetemi tanárok jelmezeit Alabamában

A Dél-Alabamai Egyetem diákjai azzal vádolnak három tanárt, hogy rasszista jelmezekben buliztak 2014-ben az egyetem Halloween partiján. A három tanárt, Bob Wood, Alex Sharland és Teresa Weldy-t felfüggesztették, egy volt szövetségi ügyész indított ellenük vizsgálatot.

Wood akkoriban a Dél-Alabamai Üzleti Iskola dékánja konföderációs katonának öltözött élethű konföderációs jelmezben, Sharland és Weldy pedig egy akasztásra előkészített kötéllel és a „kilencágú macska” típusú korbáccsal a kezükben buliztak Halloweenkor. A change.org jogvédő szervezet azt követeli az iskolától, hogy azonnali hatállyal váljanak meg a tanároktól, és ehhez petíciót indított, amellyel 2600 aláírást gyűjtött össze.

„A tény, hogy ezek a tanárok még mindig az egyetem alkalmazottai, azt bizonyítja, hogy az egyetem nem teremtett befogadó környezetet diákjainak” – állítják a petíció elindítói. „A tanárok által demonstrált rasszizmus mellett nem lehet büntetés nélkül elmenni” – tette hozzá a jogvédő szervezet.

Forrás: RT.COM, TWITTER

Madridba mennek bulizni a francia fiatalok

Az enyhébb koronavírus korlátozások miatt érkeznek a spanyol fővárosba a franciák. A Telemadrid lap riportot készített Barajas repülőterén, ahol hétvégente francia fiatalokkal tömött repülők landolnak. A franciák elmondták, hogy a gépek általában tele vannak, mert Madridban lazábbak a korlátozások, könnyebben találnak bulizási lehetőségeket az ide látogatók, mint otthon. Többen megjegyezték, hogy ráadásul a repülőjegyek rendkívül olcsóak, 70-150 euró között mozog az oda-vissza út ára a hétvégi bulizáshoz.

Forrás: 20 Minutos

Nőnapi tüntetések Olaszországban

Nőnap alkalmából tüntettek a nők Olaszországban. Arra hivatkoznak, hogy a világjárvány tovább nehezítette az olasz nőtársadalom életfeltételeit, akik már korábban is hátrányos helyzetben voltak. A női munkanélküliség tovább romlott, 48 százalék alá zuhant. Ezenkívül 300 ezren veszítették el munkájukat a pandémia alatt. A bérek tekintetében is hátrányos helyzetben vannak, 20 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A legdrámaibb helyzetet a családon belüli, nők ellen elkövetett erőszak és gyilkosság eseteinek növekedése mutatja, amely 41 százalékkal növekedett a járvány időszak előtti adatokhoz képest.

Az áldozatokra emlékezve hétfő estétől kezdve egy héten keresztül lilával világítják meg a római Gazdasági és Pénzügyminisztérium épületét, a szín az igazságosságot és a méltóságot szimbolizálja.

Forrás: Repubblica

(Borítókép: Nyamko Sabuni svéd esélyegyenlőségi miniszter részt vesz a kulturális miniszterek informális ülésén, a gödöllői Grassalkovich-kastély felújított egykori lovardájában. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.