Az orosz és a kínai vakcinára nem vonatkozna az uniós igazolvány?

A Magyar Nemzet úgy tudja, az Európai Bizottság ülésein éles a vita a vakcinák „diszkriminálásáról”, ám végül egyetlen európai sem kerülhet majd hátrányba az oltási igazolványok kiállításakor.

2021. 03. 12. 14:32
null
Kassa, 2021. mrcius 1. Az j koronavrus ellen kifejlesztett orosz oltanyag, a Szputnyik V Szlovkiba kldtt els szlltmnya rkezik a kassai repltrre 2021. mrcius 1-jn. Szlovkia ktmilli adagot vsrol az orosz vakcinbl, ennek els fele a kvetkez kt hnapban, a msodik fele mjusban s jniusban jut el az orszgba. MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan Fotó: Frantisek Ivan Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli Euronews szerkesztősége arról cikkezett pénteken, hogy az Európai Bizottság friss javaslata szerint az uniós oltási igazolványok kiállításánál nem fogadják el a kínai és az orosz oltóanyagok általi védettséget, hiszen olyan vakcinákról van szó, amelyeknek egyelőre nincs uniós forgalmazási engedélyük. Mint írták, az Európai Bizottság alelnöke, Margaritísz Szkínász, valamint az igazságügyi biztos, Didier Reynders is erről beszélt az Európai Parlament egy zárt ajtós ülésén csütörtökön. „Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük bele, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem” – idézte a lap Szkínász biztost, aki a testületben az európai életforma előmozdításáért felel.

A Magyar Nemzetnek brüsszeli források csak részlegesen erősítették meg az Euronews hírét, eszerint a bizottság már egy múlt pénteken megfogalmazott munkadokumentumában feltételesen az szerepelt, hogy az uniós digitális igazolás nem vonatkozik majd az orosz és a kínai vakcinákra.

Forrásaink szerint ugyanakkor jelenleg is nyitott a kérdés: mivel EU-szerte nem kötelező a vakcina elfogadása, az Európai Bizottság sem diszkriminálhat egyes oltóanyagokat.

A bizottság tagjai két-három naponta egyeztetnek az ügyben, így jövő szerdáig – ekkor teszik nyilvánossá az oltási igazolványokra vonatkozó bizottsági javaslatot – még változhatnak az álláspontok. Információink szerint végül egy olyan tervezet születhet majd, amely többféle opciót kínál fel az uniós polgároknak: függetlenül attól, hogy milyen vakcinát választanak, vagy egyáltalán elfogadják-e az oltóanyagot. Egy másik lehetséges szempont a keleti vakcinák uniós igazolványokba történő felvétele mellett, hogy

a Szputnyik V oltóanyag fejlesztői már hivatalosan is kérték a forgalomba hozatali engedélyt az EMA-tól. E sorok írásakor pedig már a világ ötven országában alkalmazzák az orosz vakcinát, köztük Magyarországon.

Az EU-tag Szlovákia nemrég szintén kétmillió dózis beszerzésére szerződött az oroszokkal.

Ezúttal is kompromisszum születhet

A napokban egyébként a Bloomberg.com amerikai portál uniós kiadása épp arról írt, hogy az uniós igazolvány hatálya az orosz és a kínai vakcinára is kiterjedhet. Épp amiatt, mivel a nyugati vakcinák hiánya a sürgősségi eljárással engedélyezett oltóanyagok beszerzésére kényszeríti az EU-államokat.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság ülésein éles a vita a vakcinák „diszkriminálásáról”. Uniós berkekben sokan észszerűtlennek tartják, hogy a szükséghelyzetben bizonyos oltóanyagok beszerzésétől tántorítsák el a tagállamokat.

S ahogy fentebb írtuk, mivel nem kötelező az oltóanyag elfogadása, a vakcinák „megválogatásának” jogi akadályai is lennének. Emlékezetes az is, hogy a múlt héten Thierry Breton belső piacért felelős bizottsági tag nyilvánosan is az orosz és a kínai oltóanyagok beszerzése mellett foglalt állást.

Annak részleteit egyébként még nem tudni, hogy pontosan milyen előnyökkel fog járni az uniós oltási igazolványok bevezetése. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az állam- és kormányfők múlt havi csúcsértekezletét követően azt mondta, hogy az országvezetők között egyelőre abban van egyetértés, hogy az igazolványok csak minimális adatmennyiséget tárolhatnak a birtokosukról. Bármire is tegyen javaslatot jövő szerdán az Európai Bizottság, arra a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintaniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.