Szabadlábon két svéd terrorista

Olaszország bejelentette, hogy készen áll a Szputnyik V gyártására, az amerikai Burger Kinget pedig feministák támadják a nőket sértő reklámszlogenje miatt. Kiderültek az olasz Demokrata Párt belső problémái; két terroristát engedtek szabadon Svédországban.

2021. 03. 09. 15:25
null
Zalaegerszeg, 2018. március 20. Az elsõ Zala megyei Burger King gyorsétterem a megnyitó napján Zalaegerszegen 2018. március 20-án. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország készen áll a Szputnyik-vakcina gyártására

A hírt Francesco Vaia, a Lazzaro Spallanzani kórház igazgatója jelentette be.

– Az előállításhoz szükséges technológia a rendelkezésünkre áll, a gyártás hetven százalékát Lazio tartományban valósíthatjuk meg, már fel is vettük a kapcsolatot az orosz szakemberekkel – nyilatkozta a római kórház vezetője.

A helyi előállítást azonban az európai és olasz gyógyszerügynökségek engedélye továbbra is hátráltatja. Az orosz vakcina beszerzését és mielőbbi gyártását siettette a napokban Matteo Salvini, a Liga elnöke is. Hangsúlyozta, hogy Giancarlo Giorgietti fejlesztési miniszterrel azon dolgoznak, hogy felkutassák az előállításra alkalmas gyógyszergyárakat.

Forrás: Libero Quotidiano

Nőket sértő reklámszlogen miatt támadják a Burger Kinget

A Burger King amerikai gyorsétteremlánc kifejezetten nőknek indított iskolai ösztöndíjprogramját ütős kampánnyal akarta útjára indítani a Twitteren, A nőknek a konyhában a helyük szlogennel. A mondat úgynevezett teaserként, vagyis beharangozóként jelent meg a közösségi oldalon, megelőzve az ösztöndíj részletesebb bemutatását. A Burger King ösztöndíjának egyébként az a célja, hogy változtasson azon a világszerte elterjedt jelenségen, hogy a vendéglátásban a séfeknek mindössze a húsz százaléka nő.

A szlogen felháborította a feministákat, és ennek hangot adva kommentáradattal válaszoltak a Twitteren a Burger Kingnek. A kommentelők figyelmen kívül hagyták a szlogen célját és kontextusát is. Az étteremlánc szerint a mondat célja a figyelemfelkeltés volt, de a kommentelők szerint a vállalat csak magyarázkodik. Mira Sorvino amerikai színésznő is hangot adott felháborodásának a teaser miatt.

A Burger King a tweetet eltávolította, és bocsánatot kért. A kommentek viszont azóta is záporoznak a szlogen miatt.

Forrás: The Blaze, Twitter

Felszínre kerültek az olasz Demokrata Párt belső problémái

Tovább alakulnak a politikai erőviszonyok a Draghi-kabinetben. Felszínre kerültek a baloldali Demokrata Párt (PD) belső krízisei, a pártelnök Nicola Zingaretti lemondását követően pedig tovább romlott a párt helyzete. A legfrissebb felmérések szerint a PD népszerűsége a második helyről a negyedikre esett vissza. A demokratákat megelőzte az ugyancsak belső átalakulással küzdő Ötcsillag Mozgalom (M5S) és az ellenzék soraiban maradt, Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) is. Az ország legerősebb politikai csoportja a Matteo Salvini vezette jobbközép Liga.

Forrás: Affar Italiani, Il Giornale

Szabadlábra helyeztek svéd terroristákat

Újabb két, svéd állampolgárságú nőt toloncoltak vissza Svédországba, akik korábban az Iszlám Állam terrorszervezetben harcoltak. A két nőt háborús bűncselekményekkel vádolták meg Szíriában.

Érkezésükkor azonnal őrizetbe vették őket a stockholmi Arlanda repülőterén, de a bíróság nem rendelt el letartóztatást, így szabadlábon távozhattak. 2014-ben mintegy háromszáz svéd állampolgár csatlakozott a terrorszervezethez, és vállalt aktív szerepet dzsihadista terrorcselekményekben.

Forrás: Sydsvenskan

(Borítókép: Az első Zala megyei Burger King gyorsétterem a megnyitó napján Zalaegerszegen, 2018. március 20-án Fotó: MTI / Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.