A Pfizer leállította a vakcina-szállítmányait Izraelbe

A gyógyszergyártó banánköztársaságnak nevezte az országot, miután az nem fizetett az oltóanyagért.

2021. 04. 06. 14:35
Coronavirus vaccines in Israel
epa09004287 An Ultra orthodox Jewish man receives a COVID-19 vaccine from a nurse at Ichilov Medical Center in a Yeshiva at the Ultra orthodox city of Bnei Brak, Israel, 11 February 2021. Israel begin a vaccinations campaign at the ultra orthodox community, as Israel has so far vaccinated over three million of its around nine million citizens with the first dose of the coronavirus and two million have been given the second dose EPA/ABIR SULTAN Fotó: ABIR SULTAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer gyógyszergyár felháborodásában leállította a koronavírus elleni vakcinák szállítását Izraelbe, miután az ország nem fizette ki azt a 2,5 millió adag oltóanyagot, amelyek már megérkeztek hozzájuk

számolt be róla a The Jerusalem Post napilap.

Izraelbe vasárnap szállítottak volna további hétszázezer Pfizer-vakcinát, amit bizonytalan ideig elhalasztottak. Az oltóanyag-előállító vállalat arról nyilatkozott a jeruzsálemi székhelyű lapnak, hogy ők minden szállítmányt kézbesítettek az országba a kezdeti, november 20-án megkötött szerződés szerint.

– A vállalat az izraeli kormánnyal együtt jelenleg a szerződés megújításán dolgozik annak érdekében, hogy további oltóanyagok érkezhessenek az országba. Amíg ez a munka zajlik, talán a szállítást is helyreigazíthatjuk – áll a Pfizer hivatalos nyilatkozatában.

A vállalat vezetői azonban attól tartanak, hogy az átalakulóban lévő kormány nem fogja kiegyenlíteni a tartozását, és ezzel kihasználja a céget.

A Pfizer vezetői elmondták, nem értik, hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet egy jól működő országban, és – a katonai rádió tudósítása szerint – banánköztársaságnak nevezték Izraelt.

Az Our World in Data statisztikái alapján lakosságarányosan még mindig Izrael vezet a beoltottak számát tekintve a világon.

Az április 5-i adatok szerint ugyanis a lakosság ötvenhat százaléka már mind a két koronavírus elleni oltását megkapta

– a körülbelül kilenc milliós izraeli népességből 4 861 451 embert oltottak már be teljesen. Ennek következtében pedig a lakosság több mint fele jogosulttá vált arra, hogy szabadidős tevékenységeket folytasson, mivel a kormány igazolást állít ki azok számára, akik megszerezték a teljes védettséget.

Az országban a hétfői adatok szerint egy nap alatt 356 új fertőzést regisztráltak, a járványkitörés kezdete óta összesen több mint nyolcszázezren kapták el a betegséget. Szintén huszonnégy óra leforgása alatt két ember halt meg a koronavírus miatt, így 6 248-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Izraelben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.