időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

A Zöldek nőt indítottak Angela Merkel utódjának

Koren-Karczub Tímea
2021.04.19. 15:15
A Zöldek nőt indítottak Angela Merkel utódjának

Hónapokig tartó mérlegelések után megszületett a döntés arról, ki lesz a Zöldek kancellárjelöltje Németország őszi szövetségi választásán.

Az ökopárt politikai vezetése hétfőn közölte, hogy az ország legfelsőbb tisztségéért Annalena Baerbock mérkőzhet meg.

A döntést a június 11–13. közé eső pártkongresszuson erősítik meg véglegesen.

Az idei választás nemcsak azért rendhagyó, mert Angela Merkel német kancellár tizenhat év után távozik pozíciójából, hanem azért is, mert ez az első alkalom, hogy negyvenegy éves pályafutása során a zöld párt is kinevezi saját kancellárjelöltjét.

– Németországnak változásra és új politikai stílusra van szüksége – közölte Annalena Baerbock az MTI tudósítása szerint, kiemelve, hogy jelölése meghívás minden választónak arra, hogy együtt egy jobb jövő felé vezessék sokszínű, gazdag és erős országukat.

2021-ben a huszadik szövetségi választást rendezik meg Németországban, ám csupán második alkalommal fordul elő, hogy nő indul az ország legmagasabb kormányzati tisztségéért – az első női induló Angela Merkel volt.

A politikatudományt és jogot végzett Baerbock Brandenburg tartomány pártelnökéből vált a szövetségi parlament képviselőjévé 2013-ban. Az utóbbi időben keményen dolgozott egy jól körülhatárolt pártprogram kialakításáért, amely egyértelműen eltér a konzervatív blokk politikájától. A klímavédelem mellett hevesen felszólaló Baerbock például jóval a kitűzött 2038-as határidő előtt szeretné leállítani a szénerőművek használatát Németországban.

A mindössze negyvenéves Annalena Baerbock Robert Habeckkel szemben nyerte el jelöltséget. A két politikus 2018 óta vezeti együtt a Zöldeket, amely azóta folyamatosan erősödik. A felmérések alapján kezdetben Baerbock népszerűsége elmaradt az ötvenegy éves társáétól, ám az utóbbi hónapokban fordult a kocka.

– A német közvéleményben jelenleg Baerbockot tartják a legesélyesebbnek a kancellári posztra

mondta el korábban lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, aki hozzátette: a Zöldeknek már nem feltétlenül lesz szüksége a CDU-ra. A politológus által felvázolt forgatókönyvek egyike a „jelzőlámpa-szövetség”, azaz hogy a Zöldek a szociáldemokratákkal (SPD), valamint a liberálisokkal (FPD) lépnek koalícióra. A CDU/CSU pártszövetség országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 29-31 százalék körüli. A második helyen álló Zöldek népszerűsége viszont egyre magasabb, jelenleg az állampolgárok körülbelül 20-23 százaléka támogatja őket. Kiszelly Zoltán úgy fogalmazott, hogy ha ez a trend folytatódik az elkövetkező öt hónap során, a Zöldek lehetnek a legerősebb párt.

– Kihívást jelentünk a pártszövetség számára. Idén minden lehetséges

– jelentette ki a Zöldek ambiciózus kancellárjelöltje. Az ökopárt a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson mindössze a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötte össze.

A Zöldek a nyilvánosság előtt folytatott viták és kiszivárogtatások nélkül választották ki a kancellárjelöltjüket, szemben a CDU/CSU-pártszövetséggel, amely még mindig nem döntött Armin Laschet CDU-elnök és Markus Söder CSU-elnök között. Az egyre gyengülő konzervatív pártszövetségnek hamarosan döntenie kell, ha nem akarja, hogy a belső ellentétek komoly feszültségekhez, és ezáltal népszerűségük további csökkenéséhez vezessenek. A Zöldek mellett a szociáldemokratáknak is megvan már a kancellárjelöltjük Olaf Scholz pénzügyminiszter személyében.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője (balra) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.