„Ijesztő a helyzet a Donyec-medencében”

Egymásra mutogatnak az ukránok és az oroszok a Kelet-Ukrajnában éleződő feszültség miatt.

MTI
2021. 04. 02. 14:58
Militants of the self-proclaimed Donetsk People's Republic stand guard on the separation line near Staromykhailivka
Szakadár donyecki harcosok egy januári felvételen. Öt év állóháború után sem született megoldás Fotó: Alexander Ermochenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon ijesztő a helyzet a Donyec-medencében – jelentette ki pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

– Sajnálatunkra a (Donyec-medencei) demarkációs vonalnál nagyon ijesztő valóság alakult ki, az ukrán fegyveres erők nem egyes esetekben, hanem esetek sokaságában követnek el provokációkat

– mondta. Peszkov megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Oroszország nem részese Ukrajna belső konfliktusának, és azt hangoztatta, hogy a fegyvernyugvásról a demarkációs vonalnál szemben álló feleknek – vagyis az ukrán kormány és a többségében orosz ajkúak lakta szakadár területek erőinek – kellene megállapodni egymással.

 

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. Kijev a donyecki köztársaság milíciáját tette felelőssé az incidensért, amit Donyeck visszautasított. A szakadárok szerint a katonák egy aknamező-ellenőrzés közben történt robbanás áldozataivá váltak. Oroszország az Ukrajnával közös határ közelében csapaterősítést hajtott végre.

Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön egy televíziós nyilatkozatban megismételte Vlagyimir Putyin elnök korábbi figyelmeztetését, miszerint aki újabb háborút kíván indítani a Donyec-medencében, szétrombolja Ukrajnát. A Donyec-medencei konfliktus kiéleződése témája volt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő keddi, valamint Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, védelmi miniszterhelyettes és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdai megbeszélésének. Peszkov pénteken kilátásba helyezte, hogy Oroszország pótlólagos intézkedéseket tesz majd biztonságának a szavatolására, ha a NATO megerősíti katonai jelenlétét Ukrajna körül.

Az orosz elnöki szóvivő pénteken azt is közölte, hogy Putyin diplomáciai csatornákon megkapta Joe Biden meghívóját az amerikai elnök által kezdeményezett, április 22–23-án tartandó, online klímacsúcson való részvételre. Mint mondta, a Kreml igyekszik felvilágosítást kapni a részletekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.