Kárpótolná az egykori rabszolgák ma élő leszármazottjait az USA

A járványhelyzet megduplázta a gyerekek öngyilkossági kísérleteit Franciaországban; koronavírust kiszagoló kutyák kiképzésébe kezdtek Olaszországban. Kényszerházasságokkal szereznek befolyást a göteborgi klánok; az USA demokratái kárpótlási rendszert alakítanának ki a leszármazottaknak.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 15. 20:00
null
Szökött rabszolgák (1862 körül) Lafayette tábornok főhadiszállásánál, Columbiában Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszer annyi francia gyermek kísérelt meg öngyilkosságot a járvány kitörése óta

Emmanuel Macron francia államfő szerdán bejelentette, hogy a 3–17 éves gyerekek hat ingyenes pszichológiai kezelésen vehetnek részt, amíg a koronavírus-járvány tart. A francia köztársasági elnök még január közepén konzultált gyermekpszichológusokkal, akik arra figyelmeztették az államfőt, hogy a kiskorúak körében is egyre súlyosabb lelki problémákat okoznak a járvány miatt bevezetett korlátozások. Tavaly 40 százalékkal nőt azoknak a gyermekeknek az aránya, akiket sürgősségi pszichiátriai ellátásban kellett részesíteni. A 15 évesnél fiatalabb gyermekek esetében pedig havonta 20-40 öngyilkossági kísérlet fordult elő, ami kétszerese a 2019-es arányoknak.

Forrás: Franceinfo

Koronavírust kiszagoló kutyák kiképzésébe kezdtek Olaszországban

Covid-kutyák kiképzésére vállalkozik a Milánói Egyetem és a detektívkutyákat orvosi célokra felhasználó Medical Detection Dogs Italy alapítvány. A tudományos kísérlet abból a célból indul, hogy a kiképzett ebek szagról felismerjék a Covidot az emberekben. Korábbi tapasztalatok szerint a kiképzett kutyák az emberi szervezeteben kialakuló daganatos elváltozás felismerésére is alkalmasak, így erre a módszerre alapozza feltevését a kutatócsapat, és ezért veheti kezdetét a koronavírussal kapcsolatos kutatás kísérleti fázisa. Különösen a tünetmentes páciensek esetében hozhat rendkívüli eredményeket a kifinomult szaglású kutyák bevetése.

Forrás: Affar Italiani

Kényszerházasságokkal szereznek befolyást a göteborgi klánok

Göteborg városa azt vizsgálta, hogyan függ össze a radikalizálódás, a bandabűnözés és a becsületbeli ügy indokával elkövetett erőszak és elnyomás.

A svéd város önkormányzata tanulmányt készített egy nagy port felvert tavalyi eset után, miszerint egy 12 éves, göteborgi születésű lányt adtak erőszakkal egy Irakban élő felnőtt férfihoz. A lány végül visszakerült Svédországba, hogy életet adjon gyermekének. A tanulmány megállapítja, hogy számos összefüggés van a rokonsági alapon működő klánstruktúrák, bandabűnözés és erőszakos iszlamista szélsőségesség között. A munkát jegyző Jeanette Stål szerint a képlet egyszerű: „A családokat összekötő kényszerházasságokat a befektetés egyik formájának tekintik. Minél több fegyveres bűnelkövetőhöz van kapcsolatod, annál nagyobb a hatalmad.” Bár a tanulmány jó néhány esetet feltár, nem tartalmaz konkrét javaslatokat a további intézkedésekre.

Forrás: Dagens Nyheter

Az USA demokratái kárpótolnák az egykori rabszolgák leszármazottjait

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szabad utat nyitna egy speciális bizottság felállításához. Ebben az új kongresszusi testület feladata lenne javaslatokat kidolgozni az egykori Afrikából Amerikába hurcolt rabszolgák ma élő leszármazottjainak fizetendő kárpótlás rendszerére.

A törvényjavaslatnak azonban még az amerikai kongresszus szenátusában is zöld utat kell kapnia ahhoz, hogy az új törvény jogerőre emelkedhessen, és ehhez a demokrata többségű szenátusban legalább tíz republikánus szenátor támogatására is szükség lenne.

Forrás: France Info

(Borítókép: Szökött rabszolgák 1862 körül, Lafayette tábornok főhadiszállásánál, Columbiában. Forrás: Wikipedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.