Kitiltották Oroszországból Věra Jourovát és David Sassolit

Moszkva nehezményezi, hogy Brüsszel elutasítja a problémák párbeszéd útján való rendezését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 30. 19:34
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2015. december 21. Vera Jourova, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és a nemek egyenjogúságáért felelõs cseh uniós biztos az uniós adatvédelemrõl tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli székházában 2015. december 21-én. (MTI/EPA/Laurent Dubrule) Fotó: LAURENT DUBRULE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország megtiltotta a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának, köztük három magas rangú tisztségviselőnek, David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Věra Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének és Jörg Raupachnak, a berlini ügyészség vezetőjének.

Ezt az orosz külügyminisztérium közölte pénteken, kifogásolva, hogy az EU a közelmúltban illegitim és alaptalan korlátozó intézkedéseket vezetett be orosz állampolgárok és szervezetek ellen. Az intézkedéssel sújtottak köréhez tartozik:

  • Asa Scott, a svéd védelmi kutatóintézet biológiai, radiológiai és nukleáris biztonsági laboratóriumának vezetője,
  • Jacques Maire, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése francia küldöttségének tagja,
  • Ivars Abolins, a Lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács elnöke,
  • Maris Baltins, a Lett Állami Nyelvi Központ igazgatója,
  • Ilmar Tomusk, az észt nyelvi felügyelet vezetője.
  • Közleményében az orosz diplomáciai tárca nehezményezte, hogy Brüsszel minden orosz javaslatot következetesen figyelmen kívül hagy vagy elutasít, amely a problémák párbeszéd útján való rendezését szorgalmazza. A minisztérium szerint

    az EU valódi célja az, hogy bármi áron feltartóztassa Oroszország fejlődését, és ráerőltesse egyoldalú világrend-koncepcióját,

    amely nem a nemzetközi jogon alapul, ezzel kihívást intézve az orosz kül- és belpolitika önállóságához.

    A moszkvai diplomácia azzal vádolta meg Washingtont, hogy ebben bátorítja az EU-t, nem is titkolva érdekeltségét abban, hogy „Európát ismét az éles geopolitikai konfrontáció arénájává” változtassa.

    A feketelistára került személyek kitiltását Moszkva nem indokolta meg hivatalosan. A tisztségviselőknek a jelek szerint közük van az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz, az ügyben jogsegélyegyezmény alapján intézett orosz felvilágosítási kérelem visszautasításához, valamint a balti országok orosz kisebbsége nyelvhasználati jogainak megsértéséhez és orosz tömegtájékoztatási eszközök ottani betiltásához.

    Jobb viszonyt remélt Moszkva. A minimumra csökkenti szolgáltatásait a moszkvai amerikai konzulátus, május 12-től már csak diplomata- és bevándorlóvízumot fog kibocsátani. Az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség a honlapján pénteken publikált közleményben arra hivatkozott, hogy a diplomatái múlt héten értesültek az orosz hatóságoktól arról, hogy meg fogják tiltani az amerikai képviseleteknek a külföldi állampolgárok bármilyen minőségben való alkalmazását. A moszkvai nagykövetség közölte továbbá, hogy konzuli osztályának alkalmazotti létszámát 75 százalékkal csökkenti. A diplomáciai képviselet azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy orosz vízumuk lejárta esetén június 15-ig hagyják el az országot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta: Moszkva jobb viszonyt remélt az új amerikai kormányzattól, mint amilyen mostanra kialakult. (MTI)

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.