Orbán Viktor részvétét fejezte ki Benjamin Netanjahunak

Negyvenöten vesztették életüket az izraeli tragédiában, máris megkezdték az áldozatok temetését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 30. 18:42
null
Jeruzsálem, 2021. április 30. Eliezer Goldberg rabbi holttestét viszik gyászolók a temetésén Jeruzsálemben 2021. április 30-án. A rabbi elõzõ nap az Izrael északi részén fekvõ Meron-hegyen halt meg, ahol a tömeg a lág báómer zsidó ünnepségen kialakult tolongásban legalább 45 embert agyontaposott. A sérültek száma elérte a 150-et. Az ünneppel a Kr. u. 2. században élt Simon bár Joháj rabbi halálának évfordulójáról emlékeznek meg, aki halála elõtt ezen a napon felfedte a zsidó miszticizmus, a kabbala titkait. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli kollégájának, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek írt levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor az izraeli Meron-hegy oldalában történt tömegkatasztrófa kapcsán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken. A kormányfő azt írta: mély fájdalommal értesült az éves lag baómer ünnepségen történt tragikus eseményekről, amelyek sok emberéletet követeltek és sokak sérülését okozták.

– Engedje meg, hogy kifejezzem őszinte részvétemet, valamint mélységes együttérzésünket és szolidaritásunkat az áldozatok családjai iránt. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „Gondolataink és imáink az áldozatokkal, családjaikkal és Izrael népével vannak ebben a nehéz időszakban.”

Eliezer Goldberg rabbi holttestét viszik gyászolók a temetésén Jeruzsálemben
Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

A legfrissebb hírek szerint 45-en vesztették életüket, amikor agyontaposta őket a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén. Pénteken megkezdődött az áldozatok temetése, a zsidó vallás parancsa szerint ugyanis minél hamarabb el kell temetni a halottakat, sőt Jeruzsálemben egyenesen tilosnak tekintik a temetés másnapra halasztását. Elsőként egy Kanadából érkezett ultraortodox áldozatot, egy ismert vallási énekest temettek el Jeruzsálemben péntek délután. Hozzátartozói a Zoom applikáció segítségével, külföldről kísérték figyelemmel a szertartást, mert nem volt idő megvárni Izraelbe utazásukat. A jeruzsálemi temetésen több mint ezer ismeretlen jelent meg, hogy szolidaritása jeleként elkísérje utolsó útjára a szerencsétlenség első áldozatát.

A tömegben agyontaposottak között volt Asdód egyik rabbija, akit a város saját halottjának nyilvánított. A már azonosított áldozatok között egy 11 gyermekes édesapa is volt, akit az ultraortodox Modiin Illit városban temetnek el. Két fiatal testvérpár is életét vesztette a katasztrófában.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett Izrael történetének legsúlyosabb tömegszerencsétlensége után, és a baleset alapos kivizsgálását ígérte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.