A választásokon csattant az indiai kormány járványkezelése

A tragikus vírushelyzet idején megtartott helyi voksolások nem hoztak sikert Narendra Modi pártjának.

2021. 05. 03. 15:32
null
Újdelhi, 2021. április 29. Az új koronavírus elõidézte betegségben elhunytakat gyászolják hozzátartozóik egy újdelhi hamvasztóhelyen 2021. április 29-én. Indiában napról napra több koronavírussal fertõzõdött beteget vesznek jegyzékbe, a napi új betegek száma itt a legmagasabb a világon. MTI/EPA/Idrísz Mohammed Fotó: Idrísz Mohammed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába próbált minden erejével győzelmet aratni Nyugat-Bengáliában Narendra Modi indiai miniszterelnök, a koronavírus-járvány közepette tartott választási kampánya nem hozta meg számára az áhított sikert.

Modi pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt) nem tudta bevenni az ellenzéki erődítményt, India egyik legnépesebb államát, ami jól tükrözi a kormány járványkezelésével szembeni növekvő elégedetlenséget.

Bár Modi a múlt hónapban több mint kétszáz helyet jósolt pártjának a helyi parlamentben, a hétfői választási eredmények alapján összesen hetvenhetet szereztek. Ezzel szemben Nyugat-Bengália győztes pártja, a Trinamul Kongresszus az elérhető 292 hely hetvenkét százalékát nyerte meg, és így Mamata Banerdzsi – az egyetlen női főminiszter az indiai államokban – harmadszor is a kilencvenmilliós lakosságú Nyugat-Bengália főminisztere lesz.

– A Nyugat-Bengáliában született eredmények arról árulkodnak, hogy Modi személyes, megosztó és agresszív kampánya visszaütött

– jelentette ki Gilles Verniers, az Újdelhi közelében található Ashoka Egyetem politikatudomány-professzora.

A helyi választást nyolc szakaszban tartották meg, március végétől kezdve egészen a múlt hétig. A kormányt bírálva sokan rámutattak, hogy a kampányokat és a választásokat is le kellett volna állítani, miközben az országban kitört a koronavírus-járvány második hulláma. Ez azonban nem következett be, és a járványhelyzet odáig fajult, hogy a kórházak hely- és oxigénhiány miatt már nem tudnak több beteget kezelni, így sokan az utcán, ellátás nélkül halnak meg. A napi új megbetegedések száma már lassan két hete minden nap világrekordot dönt, vasárnap majdnem négyszázezer esetet jelentettek. A halálesetek száma pedig szintén csúcsot döntött az országban ezen a napon, összesen mintegy háromezer-hétszázan haltak meg.

Feltételezett vírusbeteg vár ellátásra hozzátartozóival 2021. április 27-én
Fotó: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Nyugat-Bengálián kívül három másik állam és egy szövetségi terület is közzétette a helyi választási eredményeit vasárnap. Modi ellenfelei nyertek Kerala és Tamilnádu déli államokban is, míg a miniszterelnök pártja fenntarthatja pozícióját az északkeleti Asszámban, illetve egy regionális párttal összefogva átvette a hatalmat Puduccseri szövetségi területen.

– A közeljövőben azon lesz a hangsúly, hogyan tudják majd a kormánypárti politikusok minimalizálni a koronavírus okozta társadalmi-gazdasági veszteségeket, amelyeknek várhatóan következményei lesznek a 2022-es helyi választásokra nézve is

– közölte Madhavi Arora indiai közgazdász.

Bár a világjárvány idején megtartott helyi választások többsége veszteséggel végződött Modi pártjának, továbbra is az India Néppártot tartják a legsikeresebb politikai erőnek az országban, és eddig senki sem tudott versenyre kelni a miniszterelnök népszerűségével. Figyelembe véve azonban, hogy mennyit küzdött Modi Nyugat-Bengália meghódításáért, egyes elemzők a kormányfőt ért csapásnak tekintik a választási eredményeket, beleértve Banerdzsi és más politikai szereplők térnyerését.

– A kormánynak láthatóan ellenállnak a járvány helytelen kezelése miatt. Rossz hírnek tartom Modi számára, hogy három helyi főminiszter került ki győztesen a választásokból

– nyilatkozta Arati Jerath politikai elemző.

Narendra Modi indiai miniszterelnök megkapja a koronavírus elleni oltását 2021. március elsején az ország fővárosában, Újdelhiben
Fotó: AFP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.