Ismét kényszerleszállást hajtott végre egy Ryanair-gép

A Dublinból Krakkóba tartó utasszállító pokolgépes fenyegetés miatt landolt Berlinben.

Magyar Nemzet
2021. 05. 31. 11:45
null
Roman Protaszevics belarusz ellenzéki újságíró földre kényszerített gépének átvizsgálása Minszkben. Fotó: - Forrás: ONLINER.BY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerleszállást hajtott végre a Ryanair ír légitársaság egy Dublinból Krakkóba tartó járata Berlinben, hétfői német sajtójelentések szerint pokolgépes fenyegetés miatt.

A százhatvan utast szállító repülőgép vasárnap késő este landolt a német főváros nemzetközi repülőterén, átvizsgálásával hétfő reggelre végeztek a szövetségi rendőrség keresőkutyás egységei. Az utasokat hétfőn kora reggel továbbszállították, míg a Ryanair-gép Berlinben maradt – közli az MTI.

„Az utasok egy másik járattal folytathatják az útjukat Lengyelországba” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a berlini rendőrség szóvivője. Hozzátette: a rendőrség az átvizsgáláskor semmiféle veszélyt nem észlelt.

„A Ryanair-gép értesített minket a légi vészhelyzetről, így azonnal megadtuk neki a leszállási engedélyt a Berlin-Brandenburg Repülőtéren (BER)”

– nyilatkozta a Bild című német napilapnak Jan-Peter Haack, a repülőtér szóvivője.

Az incidens pontosan egy héttel azután következett be, hogy egy másik Ryanair-gép is kényszerleszállást hajtott végre. Múlt hét vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

A gépen utazott Roman Protaszevics ellenzéki újságíró, aktivista is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

A belarusz kormány sajtóirodája által közreadott videófelvételről készített kép Roman Protaszevicsről egy minszki börtönben 2021. május 24-én
Fotó: MTI/EPA/A belarusz kormány sajtóirodája

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a minszki üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a gép ellen terrortámadást kilátásba helyező üzenet Svájcból érkezett. A svájci külügyminisztérium azonban közölte: nem tud semmiféle pokolgépes fenyegetésről, amely indokolhatta volna, hogy Lukasenka elnök utasítására leszállásra kényszerítsék a Ryanair járatát, és ennek megfelelően nem is kommunikáltak a belarusz hatóságokkal hasonló ügyben. A történetek nemzetközi felháborodást váltottak ki: az Európai Unió korlátozta a belarusz állami légitársaságnak, a Belaviának az uniós légtér használatát, valamint arra szólította fel az EU-s légitársaságokat, hogy kerüljék el Belaruszt.

A Ryanair Dublin–Krakkó járatával tavaly nyáron hasonló eset történt: akkor egy repülőgépnek a Londonhoz közeli Stansted nemzetközi repülőtéren kellett terven kívüli leszállást végrehajtania egy névtelen pokolgépes fenyegetés miatt. Robbanószerkezetet vagy más veszélyes tárgyat akkor sem találtak a fedélzeten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.