Negyvenkét ember halt meg a kolumbiai tüntetések során

A tiltakozások egy azóta visszavont, a járvány hatásait mérséklő adóreform-tervezet miatt kezdődtek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 12. 8:42
DUQUE MÁRQUEZ, Iván
Bogotá, 2021. május 3. Tüntetõk az Iván Duque kolumbiai elnök által az elõzõ napon visszavont adóreform elleni tiltakozáson Bogotában 2021. május 3-án. Kolumbiában legkevesebb tizenhét ember vesztette életét, több mint nyolcszáz pedig megsérült a kormány által tervezett adóreform elleni tüntetések során az elmúlt napokban. MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega Fotó: Carlos Ortega
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt – közölte a bogotái ombudsmani hivatal. Május 5-én még huszonnégy halálos áldozatról szólt a tájékoztatás, amely szerint már akkor több mint ezerötszáz sebesültet tartottak számon. A Temblores nevű, rendőri erőszakot monitorozó civil szervezet hasonló számokról, negyven civil és egy rendőr halottról számolt be.

Tüntetők az adóreform elleni tiltakozáson Bogotában május 3-án
Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega

A tiltakozások, amelyek egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, szerdán is folytatódnak az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen. A már mintegy két hete tartó tüntetések központja továbbra is a Kolumbia északnyugati részén található Cali, az ország harmadik legnépesebb városa.

Az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt. A kolumbiai külügyminisztérium pénteken óva intett mindenkit az objektivitást nélkülöző állásfoglalásoktól, amelyek tovább mélyítik az ellentéteket.

Bár a tüntetések többsége békés, akadnak erőszakos megmozdulások is, amelyeket a kormány szerint illegális csoportok – köztük a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező marxista milícia, illetve az ugyancsak szélsőbaloldali, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetből távozott csoportok – szítanak.

Iván Duque kolumbiai államfő fogadja a Nemzeti Sztrájkbizottság tagjait Bogotában május 10-én
Fotó: MTI/EPA/Kolumbiai elnökség/Cesar Carrion

Kolumbiában április 28-án robbantak ki tüntetések a tervezett adóreform miatt. Iván Duque államfő ezek hatására visszavonatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot, de a tiltakozások folytatódtak. Az államfő kérte a kongresszust, hogy a pénzügyi bizonytalanság elkerülése végett sürgősen fogadjon el egy új, konszenzuson alapuló adócsomagot. A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése miatt kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta az adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.