Több tucat rendőr megsérült a szélsőbalosok berlini tüntetésén

Vasárnap reggel közreadta a berlini rendőrség a május 1-jei demonstrációk és az esti összetűzések előzetes „mérlegét”. Míg napközben rendbontás nélkül zajlottak a felvonulások, addig az esti, szélsőbaloldali tüntetésen több tucat rendőr megsérült a demonstrálókkal történt összecsapásokban – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 05. 02. 17:50
Berlin, 2021. május 1. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében bevezetett korlátozások ellen tiltakozót vesznek õrizetbe rendõrök Berlinben 2021. május 21-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton este Berlinben – miután az erőszakos összecsapásokba torkollott – a rendőrség feloszlatott egy több ezer fős tüntetést.

A „forradalmi május 1-jei tüntetésként” (Revolutionäre 1. Mai-Demo) beharangozott demonstráción egyes hírek szerint antifák és szélsőbaloldaliak vonultak fel és erőszakoskodtak.

A tüntetés vezetőjére is rátámadtak a tömegből, így az maga is befejezettnek nyilvánította a tiltakozást, még a kijárási korlátozás életbe lépése előtt.

A munka ünnepének alkalmából tüntetők fölött petárda füstje gomolyog Berlinben 2021. május 1-jén
Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

A „forradalmi” tüntetés résztvevői a ZDF beszámolója szerint a Hermannplatzról a kreuzbergi városrészbe terveztek eljutni, vonulásuk közben, Neukölln kerületben azonban a rendőröknek meg kellett védeniük magukat a demonstrálók tömegéből érkező, erőszakos támadásokkal szemben.

A résztvevők a Süddeutsche Zeitung szerint koronavírus-tagadó jelszavakat skandáltak, többfelé Che Guevara-képek és szélsőbaloldali jelképek, szlogenek bukkantak fel transzparenseken.

Egyes csoportok kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőröket, valamint szemeteskonténereket vonszoltak az utcára, és felgyújtották azokat.

Beszámolók szerint egymás után csaptak fel a lángok különböző helyszíneken. A rendőrség a lángoló útakadályokat vízágyúkkal próbálta eloltani.

Felgyújtott barikád előtt rohamrendőrök a munka ünnepének alkalmából tartott tüntetések egyikén, amely rendőrökkel vívott összecsapásba torkollott Berlinben 2021. május 1-jén.
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Amikor a rendőrök megkísérelték az erőszakoskodókat a zavargók soraiból eltávolítani, tettlegességekre is sor került.

A rendőrség szerint mintegy 8000 tüntető vett részt a rasszizmus és a kapitalizmus, valamint a bérpolitika ellen meghirdetett szélsőbaloldali demonstráción. Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő szerint a tüntetés nagyrészt a járványvédelmi szabályok be nem tartásával zajlott.

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében bevezetett korlátozások ellen tiltakozót vesznek őrizetbe rendőrök Berlinben 2021. május 1-én
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Barbara Slowik berlini rendőrfőkapitány szerint összesen 240 letartóztatás történt a német fővárosban a szombat esti összetűzések után. 5600 rendőr teljesített szolgálatot ezen a napon, közülük legkevesebb 30-an megsebesültek az összecsapások során.

A Berlin-szerte zajló tüntetéseken becslések szerint összesen mintegy 30 ezren vettek részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.