időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Tovább gyűrűzik az Európai Uniós vakcinabotrány

Magyar Nemzet
Forrás: TV2
2021.05.11. 13:53
Tovább gyűrűzik az Európai Uniós vakcinabotrány

„Nem meglepő, hogy korrupciós botrányba keveredett Stella Kyriakides családja.” Ezt mondták a ciprusiak a Tények stábjának. Nemrég derült ki, hogy négymillió euróval nem tud elszámolni az uniós biztos családja. A TV2 hírműsorának stábja megkereste a ciprusi állami számvevőszéket is az ügyben. A megbeszélt időpontot azonban nem sokkal az interjú előtt indoklás nélkül lemondták.

Egyre többet foglalkozik a ciprusi sajtó az uniós egészségügyi biztos családjának botrányával. Ahogyan az a TV2 Tények című műsorában is elhangzott, Stella Kyriakides családi cége úgy kapott négymillió eurót, hogy azt megpróbálta eltitkolni, később kölcsönnek álcázták ezt a bizonyos összeget. A ciprusi állami számvevőszék egyik jelentéséből derült ki, hogy tetemes mennyiségű pénz érkezett a számlájukra, csakhogy ezeknek egyetlen esetben sem volt elegendő fedezete.

– A szigetország lakosai szerint semmi meglepő nincs abban, hogy felmerült a korrupció gyanúja – hangzott el a televíziós csatorna adásában.

– Rendkívül sok pénz mozog a politikusokon keresztül és nem lehet egyértelműen megmondani, melyik honnan jön és hová megy

– mondta a riporter kérdésére válaszolva egy ciprusi lakos.

A tévécsatorna stábja megkereste a számvevőszéket is az ügyben, kíváncsiak lettek volna például arra, hogy hány hasonló eset fordult elő az utóbbi időben. Telefonon és emailen is egyeztettek a szóvivővel, időpontot is kaptak tőle, ám végül lemondta az interjút, azt viszont nem indokolta meg, hogy miért.

Sokan azt gondolják, hogy a korrupciós botrány összefügghet az elhibázott uniós oltóanyag-beszerzéssel, a szerződéseket ugyanis Stella Kyriakides írta alá, a dokumentumok pedig feltűnően kedveznek a nyugati vakcinagyártóknak.

A hírműsorban megszólaló Ómolnár Miklós szerint az uniós biztos próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a vesztegetési pénzt az oltóanyaggyártók dobták össze, a nekik kedvező, akadozó, minden következmény nélkül késlekedő szállítást lehetővé tevő szerződésekért cserébe. Eközben az ügy kapcsán a legóvatosabban fogalmazó ciprusi lapok is passzív vesztegetésről írnak.

Később az is kiderült az uniós biztosról, hogy évek óta kapcsolatban áll nyugati vakcinagyártókkal. A politikus korábban olyan alapítványok élén állt, melyek nyugati oltóanyaggyártók pénzeltek.

Ómolnár Miklós azt is felidézte, hogy egy beszámolóból kiderült:

az uniós biztos sokmillió eurós támogatást kapott a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól.

A műsorban felidézik, hogy a balliberális politikusok és a hozzájuk közel álló sajtó tudomást sem vesz az ügyről, és azzal kapcsolatban az Európai Ügyészség sem foglalt még állást.

Az eredeti riport IDE kattintva tekinthető meg.

(A borítóképen a korrupciós botrányba keveredett Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos. Fotó: MTI/EPA/KENZO TRIBOUILLARD/POOL)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.