időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo

A Klubrádió miatt kezd kötelezettségszegési eljárásba Brüsszel

Magyar Nemzet
2021.06.09. 15:13
A Klubrádió miatt kezd kötelezettségszegési eljárásba Brüsszel

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Klubrádió ügyében

– derült ki a bizottság honlapján szerdán közzétett bejelentésből. Az EB azzal érvel, hogy a rádió esetében az arányosság és diszkriminációmentesség elvei sérültek a magyar médiatörvény alkalmazásakor. Brüsszel első lépésként felszólító levelet küld a magyar kormánynak az ügyben, amire két hónapon belül kell válaszolni. Lapunk is írt róla korábban, hogy a Klubrádió azért nem kapott automatikus frekvenciahosszabbítási engedélyt, mert egy éven belül kétszer is – az elmúlt hét évben hatszor – megsértette a médiatörvény előírásait.

A csatorna adása az interneten jelenleg is elérhető.

Brüsszelben és Strasbourgban a Klubrádió ügye korábban is felvert hullámokat. Az Európai Parlament még márciusban a magyar, lengyel és szlovén médiahelyzetet vette górcső alá. Věra Jourová bizottsági alelnök akkor is a konzervatív kormányok ellenében szólalt fel. Magyarország esetében a Klubrádió „elnémulását”, Lengyelországgal kapcsolatosan a tervezett reklámadót, Szlovéniának pedig a közmédia állapotát rótta fel. Azt is sokadszor kijelentette, hogy

az Európai Bizottság következetesen a jogállamisági jelentések témái között tartja a médiapluralizmust.

Árulkodó, hogy az Európai Parlament liberális frakciója, a Momentumot is soraiban tudó Újítsuk meg Európát! csoport máris üdvözölte a kötelezettségszegési eljárás megindítását.

We welcome the @EU_Commission's launch of an infringement procedure against #Hungary for forcing #Klubrádió, one of the last independent radio stations in 🇭🇺, to go off air.

The loud protests of our members paid off, but the fight for #MediaFreedom in 🇪🇺 goes on! pic.twitter.com/qjCI5Hf0Kd

— Renew Europe (@RenewEurope) June 9, 2021