A Zöldek kancellárjelöltje párbajra készül a CDU/CSU-val

Annalena Baerbock ambíciói még mindig magasak, pedig a támogatottsága már egyre alacsonyabb.

2021. 06. 13. 14:05
Co-leader of Germany's Green party and designated candidate for chancellor Annalena Baerbock leaves after an interview, in Berlin
Annalena Baerbock búcsút int egy berlini interjút követően. Sajátos stílusa van Fotó: Annegret Hilse Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan az utóbbi időben jelentősen csökkent Annalena Baerbock, a németországi Zöldek társelnökének népszerűsége, a párt szombaton megerősítette, hogy őt indítja kancellárjelöltjeként a szeptemberi parlamenti választáson.

A párton belüli 98,5 százalékos támogatottságán felbátorodva Baerbock párbajt jósolt a Zöldek és a Kereszténydemokrata Unió és a Bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetség között.

– Évtizedek óta először valódi változás van a levegőben – közölte a fiatal politikus a péntek óta tartó háromnapos zöldpárti konferencia 688 résztvevőjével.

– Egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy megújítsuk hazánkat – tette hozzá.

Bár Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltjének ambíciói még mindig magasak, a támogatottsága egyre alacsonyabb
Fotó: Reuters

Az INSA közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint azonban nincs ok túlzott derűlátásra az ökopártban. A június 7. és 11. között végzett felmérés szerint a Zöldek 20 százalékon állnak, ezzel szemben a CDU/CSU támogatottsága 27 százalékos.

A felmérés alapján továbbá a pártszövetséggel együtt kormányzó SPD a választók 16 százalékának támogatására számíthat, míg a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 13 százalékon áll. Az ellenzéki oldalon a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországra (AfD) a választók 11 százaléka, az SPD-től balra álló Baloldalra (Die Linke) hét százalékuk szavazna jelenleg.

A Zöldek azért gyűltek össze a háromnapos konferencián, hogy átbeszéljék a párt választási programját, amelyet az utóbbi időszakban erős kritika ért moralizáló jellege miatt.

A különböző ipari szervezetek és pártok ugyanis azzal vádolják a zöld pártot, hogy klímavédelmi politikájával megfosztaná a fogyasztókat a választás lehetőségétől.

Egy német neoliberális ipari agytröszt lobbistái pénteken olyan hirdetéseket jelentettek meg a német sajtóban, amelyeken Baerbockot a tízparancsolatot tartva, Mózesként ábrázolják.

Az átírt parancsolatok között olyan mondatok olvashatók, mint a „Ne vezess belső égésű motorral felszerelt gépjárművet”, vagy a „Ne utazz repülőgépen”.

A hirdetéskampányt ugyan antiszemitának ítélték meg, az erősödő támadások hatására a konferencián résztvevő zöldpárti politikusok több javaslatot el is vetettek a párt programjából, köztük az új belső égésű motorok betiltását 2025-től.

A konferencián Baerbock elismerte azt is, hogy rettenetesen bosszantják a hivatalos önéletrajzában kimutatott pontatlanságok, amelyek miatt az utóbbi napokban hevesen bírálták a politikust. A német sajtóban bemutatott véletlen vagy szándékos tévedések miatt a dokumentum több részét módosítani kellett. A kancellárjelöltnek ráadásul nem ez volt az első baklövése, amellyel előidézte a párt gyengülését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.