Bűnös gyilkosságért, mégis szabadon engedték

Hazamehetett az a francia nő, aki huszonöt év erőszak után megölte férjét.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2021. 06. 26. 16:46
null
Fotó: Jeff Pachoud Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegzett az együtt érző francia közvélemény és az az asszony, akit ugyan a bíróság elmarasztalt gyilkosság bűntettében, de azzal a fordulattal könyörületből szabadon is engedte. Valérie Bacot azután léphetett ki szabad nőként a bíróság épületéből, hogy az őt negyedszázadon át zaklató férje megöléséért négy év börtönbüntetést kapott, ám ebből hármat felfüggesztettek, egy évet pedig már letöltött vizsgálati fogságban. A négygyermekes asszony az ítélethirdetéskor felindultságában eszméletét vesztette. Bacot beismerte, hogy 2016-ban férjét annak saját fegyverével megölte.

A negyvenéves asszony megindító története Franciaország-szerte nagy felháborodást keltett, szabadon bocsátásáért több mint hétszázezren írtak alá petíciót. Bacot elmondta, hogy

12 éves kora óta ki volt téve huszonöt évvel idősebb mostohaapja, későbbi férje, Daniel Polette erőszakoskodásainak és kegyetlenkedéseinek.

A férfi tizennégy éves korában prostitúcióra kényszerítette, a kliensekkel való együttlétet többnyire a családi autó hátló ülésén bonyolították le. Polette a kilencvenes években két és fél évet töltött börtönben a lány elleni erőszakoskodása miatt, s miután szabadult, teherbe ejtette az akkor 17 éves Bacot-t.

A cérna 2016-ban szakadt el, amikor Polette, már férjként, közös lányukra vetett szemet.

Fogta a férfi pisztolyát, és saját kezébe vette az igazságszolgáltatást. Amikor az asszony elhagyta a bíróság épületét, az összegyűlt tömeg hangos bravó kiáltásokban tört ki, s elárasztották jókívánságokkal. Valérie Bacot azonban azt mondta újságíróknak, csatájának még nincs vége. – Nem könnyebbültem meg, testileg és lelkileg teljesen össze vagyok törve. Egyelőre az a legfontosabb, hogy újra együtt lehessek gyermekeimmel – mondta.

Valérie Bacot esete sajnos nem egyedülálló. Egy másik francia asszony, Jacqueline Sauvage

2012-ben hasonló indítékból lőtte hátba vadászpuskával háromszor is a férjét, az ellene és később gyermekei ellen elkövetett 47 évnyi erőszakoskodás után.

Tíz év börtönre ítélték, de – két év leülése után – 2016 decemberében François Hollande elnöki kegyelemben részesítette. A mostani ügy érdekessége, hogy ugyanaz a jogi csapat bonyolította, mint Jacqueline Sauvage esetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.