időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Emmanuel Macron a pofon után is folytatja

Forrás: MTI
2021.06.09. 10:26
Emmanuel Macron a pofon után is folytatja

A pofon után is folytatja körútját Emmanuel Macron – írta szerdai számában a Le Monde. A baloldali francia napilap emlékeztetett:

tegnap az elnök a járvány utáni körútjának Tain-l’Hermitage-i állomásán – miután a vendéglátásban dolgozókkal beszélgetett – éppen a sajtónak hangsúlyozta, hogy a válságból való kilépés ezen időszakában optimizmust kell mutatni, amikor felpofozta őt egy férfi.

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkas, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte a francia elnököt.

A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. A BFMTV információi szerint a férfit Damien Tarelnek hívják. A francia tévé riportere megkérdezett több közeli barátot, akik szerint az elkövető nem egy erőszakos temperamentumú személyiség, és nem nézték ki volna belőle, hogy megpofozza az elnököt. A Le Monde tájékoztatása szerint a 28 éves elkövetőt a biztonsági szolgálat azonnal a földre szorította. A rendőrség őrizetbe vette őt – egy másik férfival együtt, aki elkísérte – közhatalommal rendelkező személy ellen elkövetett szándékos erőszak miatt.

A videófelvételrõl készült képen egy férfi (khakizöld pólóban) arcon üti Emmanuel Macron francia elnököt MTI/AP/BFM TV

Macron elszigetelt eseménynek nevezte az incidenst. A Le Figaro című jobboldali napilapnak úgy nyilatkozott:

„Ha a hülyeség erőszakkal párosul, az elfogadhatatlan. Egy demokráciában erre nemet kell mondani”

– tette hozzá. „Nem szabad hagynunk, hogy szélsőségesen erőszakos emberek vegyék át a nyilvános vitát, nem érdemlik meg” – ezt már a Le Dauphiné Libéré című regionális napilapnak nyilatkozta, hozzátéve, hogy az efféle erőszak nem fogja megállítani őt.

Jean Castex francia miniszterelnök a demokrácia elleni támadásnak nevezte az incidenst.

La démocratie, c'est le débat, le dialogue, la confrontation d'idées, mais cela ne sera jamais la violence, l'agression verbale et encore moins physique.

J'en appelle à un sursaut républicain.

— Jean Castex (@JeanCASTEX) June 8, 2021

A történteket a teljes francia politikai paletta képviselői elítélték. Marine Le Pen, a radikális jobboldal vezetője hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek.

„Il est inadmissible de s’attaquer physiquement au président de la République. Je suis la 1ère opposante à Emmanuel #Macron, mais il est le président : on peut le combattre politiquement, mais on ne peut pas se permettre à son égard la moindre violence.” pic.twitter.com/AtUfpK4Uy2

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) June 8, 2021

 

A politikus hangsúlyozta, hogy bár ő Emmanuel Macron elnök elsődleges ellenfele, a politikában harcolnak egymás ellen, de a legkisebb erőszakot sem lehet megengedni. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban – még gazdasági miniszterként – tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes, sárgamellényes tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.