Emmanuel Macron a pofon után is folytatja

A francia elnök legnagyobb ellenfele, Marine Le Pen is egyértelművé tette: egy demokráciában ez nem megengedhető.

Forrás: MTI2021. 06. 09. 10:26
MACRON, Emmanuel
Tain-l’Hermitage, 2021. június 8. A videófelvételrõl készült képen egy férfi (khakizöld pólóban) arcon üti Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén, a Rhone folyó partján fekvõ Tain-l'Hermitage városban 2021. június 8-án. A helyi média szerint az államfõ üdvözölni akarta a tõle kordonnal elválasztott helyieket, s kezet akart fogni a lófarkat viselõ, sötét szakállú férfival, aki pofon ütötte, miközben a Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. Macron két testõre a földre szorította a férfit. MTI/AP/BFM TV Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pofon után is folytatja körútját Emmanuel Macron – írta szerdai számában a Le Monde. A baloldali francia napilap emlékeztetett:

tegnap az elnök a járvány utáni körútjának Tain-l’Hermitage-i állomásán – miután a vendéglátásban dolgozókkal beszélgetett – éppen a sajtónak hangsúlyozta, hogy a válságból való kilépés ezen időszakában optimizmust kell mutatni, amikor felpofozta őt egy férfi.

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkas, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte a francia elnököt.

A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. A BFMTV információi szerint a férfit Damien Tarelnek hívják. A francia tévé riportere megkérdezett több közeli barátot, akik szerint az elkövető nem egy erőszakos temperamentumú személyiség, és nem nézték ki volna belőle, hogy megpofozza az elnököt. A Le Monde tájékoztatása szerint a 28 éves elkövetőt a biztonsági szolgálat azonnal a földre szorította. A rendőrség őrizetbe vette őt – egy másik férfival együtt, aki elkísérte – közhatalommal rendelkező személy ellen elkövetett szándékos erőszak miatt.

A videófelvételrõl készült képen egy férfi (khakizöld pólóban) arcon üti Emmanuel Macron francia elnököt MTI/AP/BFM TV

Macron elszigetelt eseménynek nevezte az incidenst. A Le Figaro című jobboldali napilapnak úgy nyilatkozott:

„Ha a hülyeség erőszakkal párosul, az elfogadhatatlan. Egy demokráciában erre nemet kell mondani”

– tette hozzá. „Nem szabad hagynunk, hogy szélsőségesen erőszakos emberek vegyék át a nyilvános vitát, nem érdemlik meg” – ezt már a Le Dauphiné Libéré című regionális napilapnak nyilatkozta, hozzátéve, hogy az efféle erőszak nem fogja megállítani őt.

Jean Castex francia miniszterelnök a demokrácia elleni támadásnak nevezte az incidenst.

A történteket a teljes francia politikai paletta képviselői elítélték. Marine Le Pen, a radikális jobboldal vezetője hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek.

„Il est inadmissible de s’attaquer physiquement au président de la République. Je suis la 1ère opposante à Emmanuel #Macron, mais il est le président : on peut le combattre politiquement, mais on ne peut pas se permettre à son égard la moindre violence.” pic.twitter.com/AtUfpK4Uy2

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) June 8, 2021

 

A politikus hangsúlyozta, hogy bár ő Emmanuel Macron elnök elsődleges ellenfele, a politikában harcolnak egymás ellen, de a legkisebb erőszakot sem lehet megengedni. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban – még gazdasági miniszterként – tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes, sárgamellényes tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.