Greta Thunberg nem beszélhet a norvég parlamentben

Szándékosan hajtott át kétszer egy arab férfin a francia sofőr; egy amerikai transznemű kifogásolja, hogy nem kapott megfelelő támogatást a terhességéhez. Súlyosbodnak az illegális házfoglalások Franciaországban; Greta Thunberg nem beszélhet a norvég parlamentben.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 03. 12:52
Thunberg, Greta
Brüsszel, 2019. február 21. A globális felmelegedés ellen küzdõ Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédõ aktivista és diáklány az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövõjérõl rendezett értekezletén Brüsszelben 2019. február 21-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia sofőr szándékosan hajtott át kétszer egy arab férfin

Párizsban, a Champs-Élysées-n fényes nappal kétszer hajtott át egy arab férfin a francia sofőr. A gázoló a rendőröknek később azt nyilatkozta, hogy elege lett az arabokból és abból, hogy nem akarnak a rossz és tiltott helyen parkoló autóikkal félreállni. Szándékában állt megölni a férfit, és mivel szabad kézzel nem akarta ezt megtenni, hát az autójával próbálta meg. A sofőr és a luxusautót vezető arab férfi vitáját – amelynek oka nem derült ki – a járókelők filmen rögzítették. Az arab férfi könnyű sérülésekkel úszta meg a támadást, az autó sofőrjét letartóztatták.

Forrás: Twitter, Twitter, Fr.Sputniknews

Egy amerikai transznemű szerint nem kapott megfelelő támogatást a terhességéhez

Kayden Coleman, az amerikai transznemű férfiak egyik közismert aktivistája tíz hónapja adott életet második gyerekének, akit saját maga hordott ki. A 34 éves Coleman szerint azok a transznemű férfiak, akik gyermekvállalásra adják a fejüket, számos nehézséggel néznek szembe terhességük idején.

Coleman és a transzneműek szülésében is segédkező bába, Ray Rachlin kifejtik, hogy a transznemű életük elején járó embereknek különösen nehéz azzal szembesülni, hogy a terhességről szóló szakirodalom a fehér, heteroszexuális és cisznemű nőknek szól, illetve a szakirodalom nyelvezete kizárólag biológiai nőkkel köti össze az anyaságot, transznemű férfiakkal nem.

Coleman célja, hogy eloszlassa az egészségügyben a terhességgel kapcsolatos sztereotípiákat. A Colemannal készült interjú teljes terjedelmében itt olvasható angolul.

Forrás: NBCNews, Instagram

Súlyosbodnak az illegális házfoglalások Franciaországban

Franciaországban háromszáz romát szállásolt el a maffia egy önkényesen elfoglalt raktárépületben. Több országos francia napilap is beszámolt annak a francia raktártulajdonosnak a kálváriájáról, akinek az Emerainville-ben üresen álló raktárépületét még tavaly augusztusban háromszáz roma foglalta el önkényesen, és akiket csak most sikerült bírósági végzéssel kilakoltatni.

A vizsgálat során kiderült, hogy a több száz betolakodó elszállásolása mögött szervezett maffia áll. Az épület falaiba az ott lakók óriási lyukakat vágtak, hogy azokon keresztül vezessék ki a fűtés és a főzés során keletkező füstöt. A raktárépület tulajdonosa kétszázezer eurónyi kár megtérítéséért pereli a francia államot, mert az kilenc hónapon át nem nyújtott segítséget neki az illegális házfoglalókkal szemben.

Forrás: ValeurSactuelles, LaParisien

Greta Thunberg Nem beszélhet a Norvég Parlamentben

A zöldpárt meghívására beszédet mondott volna az oslói országházban az ismert klímaaktivista, de az országgyűlés (Storting) nemet mondott a kezdeményezésre. Sem a baloldali, sem a jobboldali képviselők döntő többsége nem támogatta a zöldek javaslatát. A konzervatív-liberális Haladás Párt szerint szükség van olyan környezetvédelmi megoldásokra, amelyek valóban hozzájárulnak a szennyezés csökkentéséhez, de világvégi jóslatokra, amelyek az embereket ijesztgetik, nincs. A Konzervatív Párt frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy a parlamentben lévő pulpitus a norvégok által megválasztott képviselőknek van fenntartva. Thunberg se nem norvég, se nem választotta meg a nép, ezért nem beszélhet.

2020-ban a svéd tinédzser a Nobel-békedíjra felterjesztettek között volt, de az öttagú bizottság tagjai (akik mindig a norvég parlament képviselői közül kerülnek ki) nem neki adományozták az elismerést.

Forrás: ABC Nyheter

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.