Libanon is a szíriai menekültek hazatérését sürgeti

Michel Aun elnök biztonságosnak nevezte Szíriát, közölte: Libanon nem tud több menekültet befogadni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 11. 18:51
A Syrian refugee peels potatoes at a refugee camp in Zahle in the Bekaa valley
Szíriai menekült Libanonban. A járvány sem állította le a migrációt REUTERS/Mohamed Azakir Fotó: © Mohamed Azakir / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismételten felszólította pénteken a nemzetközi közösséget Michel Aun, a mintegy másfél millió szíriai menekültet befogadó libanoni elnök, hogy segítsen megkönnyíteni a menekültek visszajutását Szíriába, mivel szerinte lehetetlen, hogy befogadják a hatalmas tömeget. A libanoni elnök Twitteren megosztott rövid közleményében úgy vélekedett

a nemzetközi közösségnek és az ENSZ-nek, hogy a szíriai menekültek hazatérhessenek a településekre, amelyek immár amelyek immár ismét biztonságosnak számítanak.

Aun szerint a szíriai menekült hazatelepítése a „belső területekre” nagy terhet venne le Libanon válláról. A hatmillió lakosú Libanonban a körülbelül másfél millió szíriain kívüli palesztin menekültek is élnek.

Egy szíriai menekült egy libanoni menekülttáborban Fotó: Reuters/Mohamed Azakir

Jogvédők számos alkalommal arról számoltak be, hogy a libanoni kormány ki akarja kényszeríteni a menekültek hazatérését, hogy a libanoni kormány ki akarja kényszeríteni a menekültek hazatérését, például azzal, hogy a lebontja szállásaikat. Az EU és az ENSZ tavaly közölt adatai szerint 2020-ban körülbelül 15 ezer menekült és 223 ezer belső menekült tért vissza otthonába Szíriában. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a több mint tíz éve tartó szíriai polgárháború miatt több mint öt és fél millióan menekültek külföldre, 6,6 millió szíriai vált belső menekültté a hazájában.

[kapcsolódó cikkek]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.