időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Óriásira nőtt az elítélt bűnözők száma a texasi határnál

Koren-Karczub Tímea
2021.06.29. 14:42
Óriásira nőtt az elítélt bűnözők száma a texasi határnál

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta egyre csak súlyosbodik a helyzet a mexikói–amerikai határnál. A texasi határőrség elmondása alapján az illegális bevándorlók számának növekedésével jelentősen emelkedik azoknak a bűnözőknek a száma is, akik megpróbálnak átjutni az Egyesült Államokba. Az illegális migráció miatt Texas kormányzója katasztrófahelyzetet hirdetett.

Az egyesült államokbeli Texas határőrsége eddig 353 olyan illegális bevándorlót fogott el 2021-ben, akiket korábban szexuális bűncselekményért ítéltek el.

A letartóztatottak közül sokan kiskorúakkal szemben hajtottak végre erőszakos cselekedetet – számol be róla a The Epoch Times amerikai lap. A növekedés az előző évekhez képest rendkívüli: az őrizetbe vett szexuális bűnözők száma 2020-ban összesen 55, 2019-ben pedig 58 volt.

A texasi határőrség feltartóztatja a bevándorlókat, akik illegálisan átkeltek a Rio Grande folyón
Fotó: Reuters/Loren Elliott

A mexikói–amerikai határnál a tavaszi hónapokban rekordszámú illegális bevándorlót vettek őrizetbe: csak májusban mintegy 180 ezer embert – erre 2000 óta nem volt példa. Raul Ortiz, a texasi határőrség parancsnoka arról számolt be, hogy összesen több mint 250 ezer olyan elítélt bűnözőt fogtak el ebben az évben, akik megpróbáltak elmenekülni a határőrség elől. Hozzátette: az illegális bevándorlók legnagyobb részét az elítélt személyek teszik ki.

– Nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnék jelentéseket arról, hogy bűnözőket, köztük szexuális bűntényért elítélt személyeket fognak el a határnál

– közölte Raul Ortiz. A parancsnok továbbá azt is elmondta, hogy az elfogott jogsértőket börtönbe zárják, és csak utána engedik vissza a származási országukba. A Vámügyi és Határvédelmi Szolgálat (CBP) jelentése szerint a letartóztatott személyek jelentős részét már korábban deportálták – megesik, hogy többször is.

A helyzet Del Rio városának környékén és a Rio Grande folyó völgyénél a legrosszabb.

– Óriási áradatnak vagyunk szemtanúi. Ebben az évben eddig 144 ezer illegális bevándorlót fogtunk el Del Rio környékén

– vázolta fel a súlyosbodó helyzetet Austin Skero, az övezet határőrségének parancsnoka.

– Nem tapasztaltunk hasonlót az elmúlt harminc-negyven évben – fűzte hozzá. A parancsnok továbbá megemlítette azt is, hogy 1400 százalékos emelkedés következett be a városnál elfogott szexuális bűnözők számában.

Del Rio egyik lakosa arról nyilatkozott, hogy január előtt legfeljebb egy-két illegális bevándorló haladt át a birtokán, míg jelenleg naponta százak teszik meg ugyanezt.

– Négy lányom van. Aggodalommal tölt el, amikor arról hallok jelentést, hogy 1400 százalékkal nőtt a szexuális bűnözők száma

– ecsetelte.

A határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció miatt Greg Abbott texasi kormányzó júniusban katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította Texas államot, különös tekintettel 34 határ menti megyére.

– Letartóztatásokba kezdünk, jelezve azoknak, akik ide jönnének: nem lesz szabad az átjárás, legfeljebb a börtöncellába

– jelentette ki június 10-én.

Greg Abbott és Doug Ducey arizonai kormányzó már más tagállamokhoz is segítségért fordult.

– Segítségetekkel több bűnözőt is elfoghatunk, mielőtt más államokban is kárt tesznek – írták a közös levelükben. Több republikánus párti kormányzó fel is ajánlotta, hogy rendészeti egységeket küld a határhoz.

Az egyre súlyosbodó határválság annak eredménye, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden demokrata párti amerikai elnök eltörölte a republikánus Donald Trump számos szigorú bevándorlásellenes intézkedését.

Az új amerikai elnök már februárban hatályon kívül helyezte elődje Maradj Mexikóban! programját, amely ez idáig arra kötelezte a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket. Biden legelső intézkedései közé tartozik továbbá az amerikai–mexikói határfal építkezésének leállítása, valamint az is, hogy az Egyesült Államokban jogellenesen tartózkodó bevándorlók millióinak biztosítsa az állampolgárság megszerzésének lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.