Politikai kontextusa miatt utasította el az UEFA a müncheni kérést

Az Európai Labdarúgó-szövetség alapszabálya révén politikailag és vallásilag semleges szervezet.

Forrás: 888.hu2021. 06. 22. 11:36
Allianz Arena in rainbow colours
The shell of the Allianz Arena shines in rainbow colours on the occasion of Christopher Street Day. (to "UEFA decision: Munich European Championship stadium not in rainbow colours") Fotó: Tobias Hase/dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap felmerült az az ötlet, hogy a müncheni Allianz Arena szivárványos kivilágítást kapjon a szerdai Németország–Magyarország Eb-meccs alkalmából. Az ok: a németeknek nem tetszik a magyar pedofiltörvény. Az elképzelést Markus Söder bajor kormányfő is támogatta, illetve Dieter Reiter müncheni polgármester hivatalos levélben kért engedélyt az elképzelés megvalósítására az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA).

A 888.hu kérdésekkel fordult az UEFA-hoz, hogy megtudják, adnak-e engedélyt a szivárványozásra, illetve az is érdekelte őket, hogy politikailag motiváltnak tartják-e az akciót.

Az UEFA-tól megtudták, hogy Dieter Reiter hétfőn küldte el levelét a szervezetnek. A levélben a müncheni polgármester a magyar parlament által meghozott politikai döntéssel indokolta kérelmét. Mint írták, az UEFA megértette: a szándék mögött az állt, hogy elősegítsék az elfogadást és a sokszínűséget, amelyek olyan ügyek, amelyeket az UEFA is évek óta támogat.

„Az UEFA azonban alapszabálya révén politikailag és vallásilag semleges szervezet. Tekintettel ennek a konkrét kérelemnek a politikai kontextusára – a magyar nemzeti parlament döntésére célzó üzenetre –, az UEFA-nak el kell utasítania ezt a kérést” – emelték ki.

Megtudták azt is, hogy ennek ellenére az UEFA azt javasolta München városának, hogy június 28-án vagy július 3-a és 9-e között világítsák ki a stadiont szivárványos színekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.