Tarolt a BLM a Pulitzer-díjak közt

Különdíjat kapott az a tinédzser is, aki telefonjával lefilmezte George Floyd halálát.

Magyar Nemzet
2021. 06. 12. 17:14
Protest against racial inequality in the aftermath of the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in Washington
A demonstrator waves a Black Lives Matter flag on 16th St. towards the WHite House, during a protest against racial inequality in the aftermath of the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in Washington, U.S. June 6, 2020. REUTERS/Erin Scott - RC2Z3H92MBMP Fotó: Erin Scott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges elismerést kapott a Pulitzer-díjat odaítélő bizottságtól Darnella Frazier, egy amerikai lány, aki telefonjával lefilmezte, ahogy a rendőrök intézkedése közben meghalt a színes bőrű George Floyd, ami azután a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) tüntetések kirobbanásához vezetett világszerte. „Amiért bátran felvette George Floyd meggyilkolását, amely videó aztán az egész világon tiltakozásokat robbantott ki a rendőri brutalitás ellen, rámutatva a polgárok alapvető szerepére az újságírók feladatában, az igazság keresésében” – írták a különdíjról méltatásukban. Darnella Frazier a videó készítésekor 17 éves volt.

A tinédzsert tanúként is kihallgatták Derek Chauvinnak, annak a rendőrnek az ügyében, aki percekig térdelt az áldozata nyakán, valamint a felvételt is felhasználták a bizonyítás során. A tárgyaláson a lány azt mondta, éppen a nagybátyjához sétált Minneapolisban, amikor meglátta, hogy egy férfi az életéért könyörög a hatóságoknak. Felidézte, ahogy George Floyd halálra rémülten arról panaszkodott, hogy nem kap levegőt.

– Amikor George Floydra nézek, az apámat, a testvéreimet, az unokatestvéreimet, a nagybátyáimat látom – mert ők mind feketék. És látom, hogy ez akár velük is történhetett volna – mondta az ugyancsak színes bőrű lány zokogva a bíróságon. Egyúttal elnézést kért George Floydtól és családjától, amiért nem tett többet a megmentéséért.

Az amerikai újságíróknak járó rangos Pulitzer-díj átadásán egyébként idén tarolt a BLM. Ugyancsak elismerték a Minneapolis Star Tribune-t a demonstrációkról szóló tudósításaikért, az Associated Press hírügynökség fotósait a témában készült képeikért, a Reuters hírügynökséget pedig amiért feltárta, hogy egy homályos szabály hogyan védi meg azokat a rendőröket, akik túlzott erőszakot alkalmaznak munkájuk során. Díjazták még a Covid–19-ről és a kínai muszlim ujgurok üldöztetéséről szóló anyagokat.

A Pulitzer-díjjal általában 15 ezer dolláros (4,5 millió forintos) jutalom is jár. Az nem derült ki, hogy a pénzt Darnella Fraziernek is megkapta-e. A díjátadást általában a nyertesek kihirdetése után nem sokkal rendezik, de a koronavírus-járvány miatt idén későbbre halasztották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.