időjárás 1°C Bianka, Blanka 2021. October 25.
logo

Tarolt a BLM a Pulitzer-díjak közt

Magyar Nemzet
2021.06.12. 17:14
Tarolt a BLM a Pulitzer-díjak közt

Különleges elismerést kapott a Pulitzer-díjat odaítélő bizottságtól Darnella Frazier, egy amerikai lány, aki telefonjával lefilmezte, ahogy a rendőrök intézkedése közben meghalt a színes bőrű George Floyd, ami azután a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) tüntetések kirobbanásához vezetett világszerte. „Amiért bátran felvette George Floyd meggyilkolását, amely videó aztán az egész világon tiltakozásokat robbantott ki a rendőri brutalitás ellen, rámutatva a polgárok alapvető szerepére az újságírók feladatában, az igazság keresésében” – írták a különdíjról méltatásukban. Darnella Frazier a videó készítésekor 17 éves volt.

A tinédzsert tanúként is kihallgatták Derek Chauvinnak, annak a rendőrnek az ügyében, aki percekig térdelt az áldozata nyakán, valamint a felvételt is felhasználták a bizonyítás során. A tárgyaláson a lány azt mondta, éppen a nagybátyjához sétált Minneapolisban, amikor meglátta, hogy egy férfi az életéért könyörög a hatóságoknak. Felidézte, ahogy George Floyd halálra rémülten arról panaszkodott, hogy nem kap levegőt.

https://www.youtube.com/watch?v=FGCFHQ4yfdg

– Amikor George Floydra nézek, az apámat, a testvéreimet, az unokatestvéreimet, a nagybátyáimat látom – mert ők mind feketék. És látom, hogy ez akár velük is történhetett volna – mondta az ugyancsak színes bőrű lány zokogva a bíróságon. Egyúttal elnézést kért George Floydtól és családjától, amiért nem tett többet a megmentéséért.

Az amerikai újságíróknak járó rangos Pulitzer-díj átadásán egyébként idén tarolt a BLM. Ugyancsak elismerték a Minneapolis Star Tribune-t a demonstrációkról szóló tudósításaikért, az Associated Press hírügynökség fotósait a témában készült képeikért, a Reuters hírügynökséget pedig amiért feltárta, hogy egy homályos szabály hogyan védi meg azokat a rendőröket, akik túlzott erőszakot alkalmaznak munkájuk során. Díjazták még a Covid–19-ről és a kínai muszlim ujgurok üldöztetéséről szóló anyagokat.

A Pulitzer-díjjal általában 15 ezer dolláros (4,5 millió forintos) jutalom is jár. Az nem derült ki, hogy a pénzt Darnella Fraziernek is megkapta-e. A díjátadást általában a nyertesek kihirdetése után nem sokkal rendezik, de a koronavírus-járvány miatt idén későbbre halasztották.