Több nemzeti ortodox egyház is felszólalt az LMBTQ ellen

A keleti kereszténység tagjai szerint a genderideológia démoni támadás, amely elválaszt Istentől.

Munkatársunktól
2021. 06. 30. 19:01
null
Orthodox Reunification Cathedral and Catholic St. Michael's Cathedral, with Romanian flag. Alba Iulia in Transylvania, Romania Fotó: Alba Iulia, Románia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszerte egyre erősödő LMBTQ-mozgalmak nemcsak az alapvető erkölcsi normák ledöntését, hanem a gyermekek hagyományos fejlődését is célba vették. A genderideológiával kapcsolatban több nemzeti ortodox egyház is ellenérzését fejezte ki az elmúlt időszakban.

„A genderideológia egy démoni támadás, amely arra irányul, hogy elválassza az embereket Istentől”

– jelentette ki például a bolgár ortodox egyház. Hangsúlyozták: megváltoztathatatlan bibliai igazság, hogy Isten férfinak és nőnek teremtette az emberiséget.

„A nem egy Istentől kapott tulajdonság. Előfeltétele annak, hogy létrejöjjön egy család, amely egy férfi és egy nő közötti szövetségen, vagyis a házasság szentségén alapul. A házasság célja pedig a férfi és a nő üdvözülése a Krisztusban végzett cselekedetek és a gyerekek nevelése révén”

– fejezte ki álláspontját az egyház.

„Nem választás kérdése, hogy férfinak vagy nőnek teremt minket Isten. A keresztények számára nem korlátozó tényező a biológiai nem” – fűzték hozzá.

Ahogyan pedig korábban lapunk is beszámolt róla, a román ortodox egyház határozott ellenkezését váltotta ki Romániában a szexuális nevelés tervezett beiktatása az állami oktatási intézmények tanrendjébe. – A Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan támogatja az iskolai tantervek mentesítését mindenféle ideológiától, így például a genderideológiától is – közölte állásfoglalásában a görögkeleti egyház szóvivője. Victor Bănescu szerint az iskolákban zajló oktatásnak meg kell őriznie tiszta és ideológiailag semleges jellegét. – A szexuális nevelés nevű tantárgy bevezetése lábbal tiporná a szülők akaratát és azt az alkotmányos jogukat, hogy döntsenek saját gyermekeik oktatásáról – fogalmazott az egyházi szóvivő.

Romániában továbbra is az egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb intézménynek számít az ortodox egyház
Fotó: Alba Iulia, Románia

A bolgár és a román egyházak mellett kedden a grúziai ortodox egyház is nyilatkozatot adott ki, amelyben erőteljesen ellenzi, hogy az LMBTQ-ideológia támogatói felvonulást tartsanak július elején a grúz fővárosban, Tbilisziben.

„A Pride-felvonulás szervezői azt a látszatot keltik, hogy az emberi jogokat védelmezik, miközben egy olyan életvitelt propagálnak, amely teljességgel ellentétben áll a hagyományos értékrenddel. Az esemény a társadalmilag elfogadott erkölcsi normák elleni provokációt és a súlyos bűn legalizálását tűzte ki célul”

– közölték a nyilatkozatban. Az ortodox egyház megfogalmazása szerint az is elfogadhatatlan, hogy az eseménnyel másokat is megpróbálnak befolyásolni.

„A felvonulás összezavarja az egyetemes értékeket, ami hátrányosan érinti a gyerekeket és sérti az érdekeiket. Továbbá az LMBTQ-közösség tagjainak védelme helyett csak agressziót szül” – írták.

Az egyház az Európai Parlament LMBTQ-jogok frakcióközi munkacsoportjához is fellebbezett annak érdekében, hogy ne támogassák a tbiliszi Pride-ot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.