„A járvány után sem lesz biztonságosabb a világ”

Claudio Grazianóval, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka.

2021. 07. 01. 18:54
Honvéd
2021.07.01. Budapest Claudio GRaziano és Dr. Ruszin-Szendi Romulusz közös sajtótájékoztatója Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió és a Magyar Honvédség közös feladatairól és esetleges jövőbeni kihívásairól tárgyalt csütörtökön Budapesten Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Claudio Graziano vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke. A vezérezredes köszönetet mondott hazánknak az állandó és magas színvonalú részvételért az uniós missziókban és katonai műveletekben, továbbá elismeréssel beszélt a magyar katonák részvételéről a világjárvány elleni küzdelemben. Claudio Graziano szerint súlyos, kihívásokkal teli időszak van mögöttünk, a koronavírus-helyzet az élet minden területére hatással volt, ez alól a katonai helyzet sem volt kivétel.

– A nemzetközi helyzettel együtt a katonai helyzet is rosszabbodik – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Claudio Graziano, kihangsúlyozva: a járványhelyzet utáni időszak kevésbé lesz biztonságos, új kihívásokkal kell szembenéznie a tömbnek gyakorlatilag minden irányból.

A vezérezredes hozzátette: a keleti régióban különösen feszült a helyzet, amelyet még a hibrid harcmodor is tovább súlyosbít, és ebben az időszakban kifejezetten fontos a védelmi kezdeményezések megerősítése.

Claudio Graziano és Ruszin-Szendi Romulusz közös sajtótájékoztatója
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, kollégájával ismertette a honvédség szervezeti felépítését és fő feladatait, a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, valamint hazánk részvételéről is beszélt az uniós missziókban. A vezérőrnagy aláhúzta: „Magyarország és a honvédség elkötelezett abban, hogy teljeskörűen ellássák kötelezettségeiket, emiatt kifejezetten fontos, hogy a haderő fejlesztési programjai tovább haladjanak”.

– Négy olyan uniós küldetés van, amelyben a magyar honvédség is szerepet vállal

– ismertette Ruszin-Szendi Romulusz. Hazánk 169 katonával vesz részt Bosznia-Hercegovinában az EUFOR Althea műveletben, húsz éve látunk el Maliban tanácsadói és kiképzői feladatokat, jelen vagyunk két fővel Grúziában, valamint a földközi-tengeri migrációs hullám megállítását szolgáló uniós műveletben is részt veszünk szintén két fővel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.