A kormány lemondását követelik Grúziában

Tüntettek amiatt, mert belehalt sérüléseibe az az operatőr, akit LMBTQ-ellenes aktivisták megvertek.

2021. 07. 12. 17:12
null
Tbiliszi, 2021. július 5. Ikont tart a kezében egy nõ, miközben tiltakozók lezárják a Rusztaveli sugárutat a helyi szexuális kisebbségek aznapra tervezett felvonulása elleni tüntetésen Tbilisziben 2021. július 5-én. A tiltakozók késõbb agresszívan léptek fel a média jelenlévõ képviselõivel szemben. A szervezõk ezt követõen lemondták a menetet. MTI/AP/Sah Ajvazov Fotó: Sah Ajvazov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grúz miniszterelnök és kormánya lemondását követelték több ezren vasárnap, a parlament előtt Tbilisziben, miután kiderült: holtan találták otthonában Alekszander Laskaravát, a Pirveli televízió operatőrét, hat nappal azután, hogy az LMBTQ-ellenes tüntetők brutálisan megtámadták és megverték a grúz fővárosban.

A 37 éves Laskaravát július 5-én, többtucatnyi kollégájával együtt támadták meg a szexuális kisebbségek felvonulását, a Méltóság Menete esemény ellenzői. A tiltakozók megbénították a forgalmat, számos – a történésekről tudósító, LMBTQ-propagandistának bélyegzett – újságírót megvertek, üvegekkel dobáltak.

Az egyik újságíró szerint bottal verték meg, míg mások arról számoltak be, hogy a fényképezőgépeik és egyéb felszereléseiket törték össze.

 

A rendezvényt a Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport végül lefújta, arra hivatkozva, hogy a hatóságok nem garantálják megfelelően a résztvevők biztonságát. Laskaravát egyik munkatársa szerint mintegy húszan támadták meg, meg is kellett műteni, de csütörtökön kiengedték a kórházból.

Halála oka egyelőre ismeretlen. A grúz belügyminisztérium vasárnap szűkszavú közleményben jelezte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Irakli Garibashvili miniszterelnök az egy héttel ezelőtti tüntetésre reagálva, azt állította, hogy a Pride szervezői provokálták ki az erőszakot, úgy vélte: észszerűtlen nyilvános helyen megtartani egy olyan a demonstrációt, ami – megfogalmazása szerint – „polgári konfrontációhoz” vezethet. Hozzátette: a felvonulás a grúz társadalom nagy részének elfogadhatatlan.

Ikont tart a kezében egy nő, miközben tiltakozók lezárják a Rusztaveli sugárutat a helyi szexuális kisebbségek aznapra tervezett felvonulása elleni tüntetésen Tbilisziben, 2021. július 5-én Fotó: MTI/AP/Sah Ajvazov

Irakli Garibasvili miniszterelnök az operatőr halálát tragédiának nevezte. A Le Monde című francia baloldali napilap szerint a grúz miniszterelnököt heves kritika éri mind az ellenzék, mind az emberi jogi aktivisták részéről, miután álláspontot foglalt az LMBTQ-felvonulás megtartása ellen.

Tbilisziben nem először fordul elő erőszak felvonulásokon: 2013-ban többen megsérültek, amikor melegjogi aktivisták felvonulását zavarták meg radikális ellentüntetők, 2019-ben pedig rohamrendőrök sebesítettek meg több újságírót egy kormányellenes tüntetésen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.