Donald Tusk távozik az Európai Néppárt éléről

Az Európai Tanács egykori elnöke a lengyel belpolitikára akar koncentrálni. Épp akkor, amikor gyengélkedik az EPP, sőt az európai jobboldalon kihívója is akadhat.

Magyar Nemzet
2021. 07. 05. 9:10
The National Council of the Civic Platform meeting
epa04481413 Former Polish Prime Minister Donald Tusk attends a meeting of the National Council of the Civic Platform (Platforma Obywatelska) in Warsaw, Poland, 08 November 2014. Tusk, a co-founder and chairman of the Civic Platform party, will now become President of the European Council on 01 December 2014. It was announced at an extraordinary EU Council meeting on 30 August 2014, that Tusk would be the next President of the European Council. Tusk submitted his resignation as Polish Prime Minister on 09 September. EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT +++(c) dpa - Bildfunk+++ Fotó: Jacek Turczyk Forrás: dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha 2022 novemberéig a poszton maradhatna, Donald Tusk otthagyja az Európai Néppárt (EPP) elnöki székét

ezt maga a lengyel politikus jelentette be vasárnap, miután a hét végén átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) vezetését, hogy immár „száz százalékban” a lengyel belpolitikára koncentrálhasson. A fejleményről itt írtunk.

Tusk varsói sajtóértekezletén elmondta, hogy a néppárthoz tartozó miniszterelnököknek, tagpárti vezetőknek és az ernyőpárt elnökségének is a tudtára adta már a távozását. Úgy mérlegelte, hogy az elnöki szék átadása pár hónapig eltart majd.

Friss információk szerint az EPP-ben nem várnak,

már az ősszel elkezdik keresni Tusk utódját a posztra.

A legkézenfekvőbb megoldásnak Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője, a párt 2019-es csúcsjelöltje tűnhet, ám a bajor politikust jövő év elején nagy eséllyel az Európai Parlament elnökévé választják. Weber lényegében már kampányol az EP-elnökségre, így kétséges, hogy igényt tartana Tusk székére. A brüsszeli Politico információi szerint Antonio López-Istúriz White, a néppárt főtitkárának neve ugyancsak a kalapban van.

Néppárti tisztújítás 2019 novemberében Zágrábban: Tuskot ekkor nagy elvárások közepette választották elnökké. Fotó: Európai Néppárt

Tusk távozása meglehetősen rosszkor jön az EPP-nek: a néppárt támogatottsága az elmúlt években folyamatosan csökkent, egyfajta identitásválság lett úrrá a kereszténydemokrata, ám immár baloldali beállítottságú pártokat is tömörítő csoporton. A gyengélkedő néppárt idő előtt új elnök után nézhet, miközben a jobboldalon versenytársa is akadhat: ahogy arról lapunk is írt, múlt pénteken összesen tizenhat európai párt – köztük a magyar kormánypárt, a Fidesz – írt alá közös nyilatkozatot Európa jövőjéről. Az EP jelenleg különböző frakcióiban lévő pártokról van szó, ám intézményesülésük esetén akár az uniós parlament harmadik legerősebb frakcióját jelenthetnék. Nem csoda tehát, hogy

információink szerint néppárti berkekben is felzúdulást okozott a nyilatkozat és a mögötte álló politikai erő ténye.

Emlékezetes az is, hogy a Fidesz márciusban szakított az Európai Néppárttal, a távozás egyik, személyi oka pedig maga az elnök, Donald Tusk volt. A lengyel politikus nem nézte jó szemmel, hogy a magyarok stratégiai szövetségese épp hazai politikai ellenlábasa, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt. A vita elmérgesedésekor gyakran hangoztatott magyar érv volt, hogy

az elnök a lengyel belpolitikának rendeli alá az EPP-t.

A hétvégi bejelentése ezt mindinkább nyilvánvalóvá tette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.