Életfogytiglanra ítéltek egy Svédországban késelő afgán migránst

Nyolc embert megszurkált, hármat életveszélyesen megsebesített március 3-án az a 22 éves afgán férfi, akire ma tettéért életfogytiglani börtönbüntetést és Svédország területéről végleges kitiltást szabott ki az eksjői járásbíróság.

Magyar Nemzet
2021. 07. 14. 16:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas megrázkódtatást okozott a csendes dél-svédországi Vetlandában, amikor egy 22 éves afgán migráns nyolc embert szurkált össze a nyílt utcán. A láthatóan zavart férfit a rendőrök sem tudták lefegyverezni, végül egyetlen lövéssel ártalmatlanították.

Az elfogott afgán migráns még 2016-ban utazott be Svédországba, kétszer kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt, és harmadik kérelme elbírálását várta az eset idején. Sőt:

korabeli sajtóhírek szerint erre minden esélye megvolt, annak ellenére, hogy 2019-ben kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt már elítélték.

A márciusi támadás nyomán nem terrorcselekmény, hanem emberölési kísérlet miatt indítottak ellene eljárást, annak ellenére, hogy a férfi később beismerte: egy sértést akart megbosszulni egy ismeretlen személyen, aki azt mondta neki, hogy „nincs Isten (Allah)”, számolt be róla a svéd SVT Nyheter.

Az afgán támadó ellen hét vádpont alapján mondott ítéletet az ügyben eljáró Eksjöi Járásbíróság. A vádlott azzal próbált védekezni, hogy az egészből semmire sem emlékszik, vélhetően valamilyen beszámíthatóságát ideiglenesen befolyásoló személyiségzavar léphetett fel nála. Az afgánt azonban elsőként a Törvényszéki Orvostani Intézet majd Országos Igazságügyi Orvosi Tanács elmeszakértői is vizsgálták, de

egyik szakmai fórum sem tudta megerősíteni, hogy büntethetőséget kizáró ok állt volna fenn nála az elkövetés idején.

A férfi védője azzal is próbált érvelni az enyhébb, 16 évnyi szabadságvesztés kiszabása mellett, hogy a megtámadottak egyike sem vesztette életét, de a bíróság azt az ügyészi érvelést fogadta el, hogy

ez kizárólag a szerencsének és a gyors orvosi beavatkozásnak volt köszönhető, mert a nyolc megtámadott áldozat közül hárman is életveszélyes sérüléseket szenvedtek el.

Ezért a férfit a bíróság többrendbeli emberölési kísérlet elkövetésében mondta ki bűnösnek, életfogytiglani börtönbüntetésre és a megszurkált áldozatok részére fizetendő, összesen egymillió svéd koronás kártérítés megfizetésére kötelezték, továbbá végleg kitiltották Svédország területéről.

Egyik áldozata az SVT Nyheternek elmondta, hogy megnyugtató érzést váltott ki benne a szigorú ítélet.

– Mindmáig úgy járok az utcán, hogy folyamatosan hátranézek a vállam felett, és még akkor is éber vagyok, ha sok ember van körülöttem – fogalmazott az összeszurkált férfi.

A márciusi eset magyar vonatkozású érdekessége, hogy a Hír TV tudósítóját, Bugnyár Zoltánt a svéd rendőrök őrizetbe vették, amikor az uppsalai rendőrkapitányság épülete előtt a migránshátterű bűncselekmény körülményeiről kérdezősködött.

 

Kiemelt kép: Twitter/@svtnyheter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.