Lemondatta Florin Cîțu román kormányfő a pénzügyminisztert

A miniszterelnök arra hivatkozott, nem volt megelégedve Alexandru Nazare teljesítményével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 08. 13:57
null
Alexandru Nazare román pénzügyminiszter Forrás: FACEBOOK / Alexandru Nazare
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexandru Nazare pénzügyminiszter felmentését kérte Klaus Johannis államfőtől csütörtökön Florin Cîțu román miniszterelnök. Cîțu, aki korábban pénzügyminiszter volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban pártelnök vezette kisebbségi kormányában, maga készül átvenni a tárca ideiglenes vezetését, amíg pártja új tárcavezetőt jelöl. Az elnöki hivatal csütörtökön kora délután közölte: az államfő aláírta az elnöki rendeletet Nazare felmentéséről, egy másik rendelettel pedig Florin Cîțu kormányfőt nevezte ki ügyvivő pénzügyminiszterré. Az alkotmány szerint egy tárcavezető nélkül maradt minisztérium vezetését legfeljebb 45 napig veheti át ügyvivői hatáskörrel a kormány egy másik tagja.

Alexandru Nazare román pénzügyminiszter
Fotó: Facebook/Alexandru Nazare

Cîțu a kommunikációképtelenséget vetette Nazare szemére, és arra hivatkozott, hogy a legtöbb késést a kormányprogram végrehajtásában a pénzügyi tárcánál tapasztalta. A kormányfő elsősorban az adócsalás visszaszorítását és az ország rendelkezésére álló európai alapok felhasználási ritmusát illetően elégedetlen Nazare teljesítményével. A román média azonban a PNL-en belüli választási küzdelem újabb fejezetének, a pártelnöki székre is pályázó Cîțu erődemonstrációjának tartja a minisztercserét, amellyel korábbi nyilatkozatai szerint Orban nem ért egyet. A kormányátalakításról szóló sajtótalálgatásokra reagálva a pártelnök a napokban több ízben jelezte:

a maga részéről elégedett a liberális miniszterek teljesítményével és nem tartja indokoltnak egyikük leváltását sem.

A román média szerint az is fontos szempont lehetett a pénzügyminiszter eltávolításánál, hogy a kormány költségvetés-kiigazításra, illetve a helyi infrastruktúra-fejlesztésekre fordítható pénzalapok elosztására készül, és jelentősen megnöveli Cîțu politikai hatalmát, ha nemcsak jóváhagyóként, hanem – ügyvivő pénzügyminiszteri minőségben – javaslattevőként is részt vehet a költségvetési források elosztásában.

Florin Cîțu román kormányfő nem volt elégedett a pénzügyminiszter teljesítményével Fotó: Inquam Photos/George Calin via Reuters

A román alkotmány elvileg szabad kezet ad a miniszterelnöknek a kormány összetételét illetően, de az USR–PLUS-szövetség által jelölt egészségügyi miniszterének egyoldalú leváltásakor kirobbant koalíciós válság megoldásaként áprilisban a kormánypártok megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök ezentúl csakis a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát. Erre utalva a csütörtöki kormányülést követő sajtóértekezletén Cîțu elmondta: már kedden tájékoztatta a koalíciós pártok vezetőit, hogy megvonta Nazarétól a bizalmat, majd amikor a tisztségviselő ennek ellenére nem volt hajlandó lemondani, a csütörtöki döntést megelőzően arról is tájékoztatta a pártvezetőket, hogy Nazare visszahívását akarja kezdeményezni az államfőnél és a koalíció vezetőinél, akik elmondása szerint ez ellen sem emeltek kifogást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.