Román egyházi vezető: Nem adhatsz kést a gyerek kezébe!

A bukaresti kormány beiktatná a szexuális nevelést az állami oktatási intézmények tanrendjébe.

null
Bukarest, 2021. március 20. Tüntetõk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt tiltakoznak Bukarestben 2021. március 20-án. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem adhatsz játékszerként kést egy gyerek kezébe, mert megsérül

– nyilatkozta Teodosie konstancai ortodox érsek annak kapcsán, hogy a bukaresti kormány beiktatná a szexuális nevelést az állami oktatási intézmények tanrendjébe. Az egyházi vezető kifogásolta a korhatár alapján történő feltételeket.

– A kiskorúak mindig is szülői felügyelet alatt álltak, szülők hiányában pedig gyámjaik felügyelték őket. Most ezt a felügyeleti jogot vennék el a szülőktől. A kiskorú diákoknak nagykorúakat megillető jogaik lennének. Ez egy rendellenesség – fogalmazott egy interjúban Teodosie. Szerinte a szexuális oktatás bevezetésével a gyerekek olyan kérdéseket fognak ösztönösen kezelni, amelyeket nem is értenek.

– A szülők eddig megóvták a gyerekeiket az ilyen ösztönök kifejlődésétől. A kiskorúaknak erkölcsi és fejlődési károkat okozhat a gyámságtól való megfosztás. Ez elfogadhatatlan – hangsúlyozta az ortodox érsek. Mint mondta, az oktatóknak, a pszichológusoknak és a jóhiszemű embereknek véleményt kell formálniuk ebben a kérdésben.

A román ortodox egyház tiltakozik a genderideológia ellen
Fotó: Alba Iulia, Románia

– A társadalomnak bölcsekre van szüksége, nélkülük mélyrepülésbe kezd – tette hozzá a román egyházi vezető.

Romániában várhatóan őszig nem születik döntés arról, hogy kötelező lesz-e, illetve milyen formában zajlik majd a szexuális nevelés az iskolákban. A jelenleg még parlamenti vita alatt álló törvénymódosítás a szülők beleegyezéséhez kötné a tantárgy oktatását. A szexuális nevelés tervezett bevezetése a román ortodox egyház határozott ellenkezését váltotta ki.

– A Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan támogatja az iskolai tantervek mentesítését mindenféle ideológiától, így például a genderideológiától, valamint az olyan ideologizált ajánlásoktól, amelyeket az egészségügyi világszervezet európai Regionális Irodája és a német egészségnevelési központ fogalmaz meg

közölte egy korábbi állásfoglalásában a görögkeleti egyház szóvivője.

Victor Bănescu szerint az iskolákban zajló oktatásnak meg kell őriznie tiszta és ideológiailag semleges jellegét.

– A szexuális nevelés nevű tantárgy bevezetése lábbal tiporná a szülők akaratát és azt az alkotmányos jogukat, hogy döntsenek saját gyermekeik oktatásáról – fogalmazott az egyházi szóvivő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.