A jemeni al-Kaida gratulált a táliboknak a hatalomátvételhez

London attól tart, hogy az afganisztáni kivonulás világszerte felbátorítja a terroristákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 19. 11:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratulált a tálibok afganisztáni hatalomátvételéhez csütörtökön az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya, és a harc folytatását ígérte. A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) által idézett közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) kiemelte, hogy "a tálibok példája azt bizonyítja, van értelme fegyvert fogni a megszálló erők ellen".

A közleményben a szervezet délibábnak nevezte a demokráciát, helyszíni beszámolók szerint pedig a terroristák tűzijátékkal ünnepelték az afganisztáni hatalomátvételt.

A tálibok 1996 és 2001 között már uralták Afganisztánt, és menedéket nyújtottak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő Oszama bin Ladennek és társainak, amire válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció elűzte őket a hatalomból. Ugyan a tálibok és Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban Dohában született békemegállapodás értelmében az előbbiek ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket terroristáknak, elemzők attól tartanak, hogy a tálibok és az AQAP nem szakítják meg egymással a kapcsolatot az előbbiek hatalomra kerülésével.

Az Egyesült Államok az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén. 

Az amerikai légierő már többször hajtott végre csapásokat a szervezet jemeni bázisai ellen.

Mindeközben a Reuters hírügynökség arról számolt be: London attól tart, hogy a szélsőséges tálibok visszatérése és a kaotikus nyugati kivonulás után az al-Kaida ismét megveti a lábát Afganisztánban, húsz évvel az egyesült államokbeli merényletei után. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint ugyanis a kivonulást az iszlamisták szerte a világon győzelemként fogják elkönyvelni, ami ösztönzőleg fog hatni más terroristákra.

A miniszter aggasztónak tartja azt is, hogy az afganisztáni kivonulás miatt a nagy ellenlábasok, például Oroszország, nem tartják eléggé elszántnak a Nyugatot. 
– Emiatt mindnyájunknak aggódnunk kell: ha a Nyugatot nem látják elszántnak, és töredezik, az az ellenlábasaink, például Oroszország számára bátorító – mondta Wallace.

Borítókép: Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban. Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.