Lapozó: Aggodalommal szemléli a Vatikán az eutanáziát követelők térnyerését

Három városban is lövöldöztek hétfőn Svédországban · Nem tudják megfékezni a tűzoltók a navalacruzi erdőtüzet · Felfüggesztette 72 órára az egyik ceutai bíróság a marokkói kiskorúak repatriálását · Aggodalommal szemléli a Vatikán az eutanáziát követelők térnyerését.

Forrás: Mediaworks2021. 08. 17. 17:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három városban is lövöldöztek hétfőn Svédországban

Két halott, két eltűnt meglőtt sérült a mérlege Svédország két legnagyobb városában történt hétfő esti lövöldözéseknek. Stockholmban 22:20-kor riasztották a rendőrséget egy, a főváros no-go zónájában történt fegyveres támadáshoz. A tetthelyen két huszonéves fiatalt találtak lőtt sebbel, akik a kórházba szállítást követően elhunytak. A Samnytt internetes híroldal értesülései szerint az áldozatokon golyóálló mellény volt, halálukat fejlövések okozták. A tetteseket egyelőre nem sikerült kézre keríteni. Göteborgban este tíz körül szintén két ember sérült meg egy lövöldözéseben, de sem az elkövetőt, sem a sérülteket nem sikerült megtalálni.  A harmadik városban, Linköpingben, ahol lövések dördültek el, nem volt sérült. A 19 éves elkövetőt a rendőrség elfogta.

Svédországban heti rendszerességgel történnek bevándorlóbandák között fegyveres leszámolások.  Augusztus elején, Kristianstad egyik bevásárlóközpontjában történt lövöldözés követően a belügyminiszter egy rádióműsorban, a riporter kérdésére, hogy veszélyesek-e Svédország utcái, kitérő választ adott. Mikael Damberg szerint az országban sokan élnek (tízmillióan), ezért kicsi az esélye, hogy valakit lelőjenek a nyílt utcán.

Forrás: SVT, Göteborgs Posten, Samnytt, Bugnyár Zoltán

Nem tudják megfékezni a tűzoltók a navalacruzi erdőtüzet

Szakemberek szerint az idei év legpusztítóbb tűzvésze tombol most már negyedik napja a közép-spanyolországi Ávila megyében. Hétfőn újabb ötezer hektár terület vált a lángok martalékává, ezzel együtt már 15 ezer hektár pusztult el. Közel ezer főt evakuáltak a környékbeli falvakból, egy részüket tegnap este hazaengedték ugyan, de arra utasították őket, hogy zárkózzanak be, mert a füst káros lehet az egészségükre. Többek beszámolója szerint állataik, amelyeket ott kellett hagyniuk elpusztultak, rengeteg raktárépület leégett, a lakóházakat azonban sikerült megvédeni. A tüzet egy közeli autópálya mentén kigyulladt autó okozta, melyről átterjedtek a lángok a száraz bozótra, onnan pedig az erdőre. A füstfelhőt hétfőn már a Pireneusokból is látni lehetett, Madridban pedig folyamatosan potyog a hamu az égből. A tűz terjedését segítette a hétvégi rekordhőség, majd a hétfő éjjel feltámadó szél. Szombaton és vasárnap Spanyolország bizonyos részein 48 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Hétfőn lángra lobbant egy erdő az andalúziai Huelva tartományban is. A helyi hatóságok szerint 13 lakásból kellett eddig evakuálni az embereket.

Forrás: 20minutos.es, Tóth Brigitta

Felfüggesztette 72 órára az egyik ceutai bíróság a marokkói kiskorúak repatriálását 

A hatóság szerint a kormány nem tett eleget a bevándorlási törvény szabályainak, mely a kiskorúak helyzetének felülvizsgálatára és védelmére vonatkozik. A bíró azután döntött így, hogy meghallgatott hét marokkói gyereket, akik azért jelentkeztek hétfőn, mert így akarták elkerülni, hogy hazaküldjék őket Marokkóba. A törvényszék megkérdőjelezte a belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska lépéseit. Úgy vélik, hogy az autonóm város által befogadott több száz kiskorú ellen hozott intézkedés nem jogszerű, és elsősorban a védelmüket kell szem előtt tartani. A kormány hétfőn kezdte meg a spanyol–marokkói diplomáciai botrány kirobbanása után illegálisan Ceutába érkezett 900 fiatal hazatelepítését az afrikai ország hatóságaival együttműködve. Az eredeti terv az volt, hogy 700 kísérő nélküli fiatalt küldenek vissza, a többieknek pedig – kiszolgáltatott helyzetük miatt – továbbra is a spanyol kormány biztosít majd ellátást és oktatást. A Save the Children nevű gyermekvédelmi szervezet szintén panaszt tett Spanyolország ellen. Úgy vélik, hogy illegálisan telepítik haza a gyerekeket Marokkóba. Szerintük minden egyes kiskorú esetét külön kellene megvizsgálni és az alapján megítélni, hogy mi a jobb döntés számukra, a hazatelepítés vagy pedig a spanyolországi élet.

Forrás: elmundo.es, Tóth Brigitta

Aggodalommal szemléli a Vatikán az eutanáziát követelők térnyerését

Félmillióan látták el kézjegyükkel Olaszországban azon referendum kezdeményezését, amely az eutanáziát emelné jogerőre. A Luca Coscioni egyesület abban reménykedik, hogy szeptember végéig 750 aláírást sikerül megszerezniük. A Pápai Állam szerint veszélyes világszemléletet rejt magában a halálhoz való jog. Vincenzo Paglia érsek, a vatikáni Világiak, Család és Élet dikasztériumának elnöke aggodalmainak ad hangot. Szerinte olyan, mintha azt állítanánk: „Aki nem egészséges, annak meg kell halnia” – fogalmazza meg félelmeit az egyházi vezető a Vatican News hasábjain. Komoly veszélyeket rejt magában egy újfajta fajnemesítés (eugenetika) megvalósítására történő kísérletezés. „Az Egyház kötelessége, hogy emlékeztesse az emberiséget, a gyengeség és a törékenység az ember és a teremtett világ lételeme”– figyelmeztet Paglia érsek.

Forrás: repubblica.it, Jánosi Dalma

(A borítóképen Vincenzo Paglia érsek. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.