Lapozó: Több száz afgán menekült befogadását készíti elő Spanyolország

Olaszország védelmet biztosít az afgán civileknek · A nyári szabadságok miatt nem éri el a spanyol kormány az oltási protokollban kitűzött célt · A Szputnyik orosz vakcinával oltott idegenvezetők nem folytathatják munkájukat az olasz múzeumokban · Több száz afgán menekült befogadását készíti elő Spanyolország.

Forrás: Mediaworks2021. 08. 18. 13:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország védelmet biztosít az afgán civileknek

„Nem hagyjuk magukra azokat, akikkel éveken keresztül együtt dolgoztunk”– üzeni a nyugati világgal együttműködő, majd magára hagyott lakosságnak Mario Draghi olasz kormányfő. A minisztertanács által kibocsátott közlemény hangsúlyozza, hogy Olaszország az európai partnerországokkal közösen részt vállal az afganisztáni krízis rendezésében. „A tagországoknak mindent meg kell tenniük, a tálibok haragjától menekülő lakosság befogadására” – hangsúlyozza az olasz miniszterelnök. Humanitárius folyósok létesítését kérvényezi a kormánypárti Hajrá Olaszország, Ötcsillag Mozgalom és Demokrata Párt, valamint felhívják a nemzetközi közösség figyelmét, hogy senki sem maradhat érzéketlen az afgán nép drámai helyzetét látva.  Az olasz baloldali pártok az uniós bevándorlási politika újragondolását sürgetik. 

Forrás: Reppublica, RaiNews, Jánosi Dalma

A nyári szabadságok miatt nem éri el a spanyol kormány az oltási protokollban kitűzött célt 

Pedro Sánchez miniszterelnök év eleje óta tartotta magát ahhoz, hogy augusztus végére a lakosság hetven százaléka ellenálló lesz a koronavírussal szemben, ám úgy tűnik, hogy egy fontos körülménnyel nem számolt. Az augusztusi szabadságolások ugyanis látványosan lelassították az oltási procedúrát: napok óta alig növekszik a beoltottak száma. Az augusztus 18-i adatok szerint a Spanyolországban élők 63 százaléka kapta meg valamely oltóanyag mindkét dózisát, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt alig 1,5 százalékkal nőtt csak az átoltottsági arány. Ha ez nem változik a következő napokban, akkor csak szeptemberben éri el a kormány a kitűzött célt. Közben több autonóm régió önkéntes alapon, előzetes időpont nélkül is várja már a még be nem oltott állampolgárokat, tehát már nem kötelező a behívó SMS-re várniuk. Ezzel együtt elkezdődött az iskolás korosztály immunizálása is, mellyel a tanévkezdést akarják bebiztosítani. Spanyolországban az elmúlt hetekben sikerült meghajlítani az ötödik hullám járványgörbéjét. Folyamatosan csökken a fertőzöttek száma: százezer lakóra jelenleg már csak 399 beteg jut.

Forrás: 20minutos

Tóth Brigitta

A Szputnyik orosz vakcinával oltott idegenvezetők nem folytathatják munkájukat az olasz múzeumokban

Több orosz származású, kettős állampolgárságú idegenvezető esetét hozza a sajtó, akik Oroszországban olttatták be magukat még áprilisban Szputnyikkal. Az Ema által nem engedélyezett oltóanyagra kiadott védettségi igazolást nem minden olasz kulturális intézmény ismeri el, így több múzeum is zárt kapukkal fogadta azokat a turisztikai szektorban tevékenykedőket, akik nem rendelkeznek az uniós dokumentációval. Hiába bizonyítják, hogy szervezetük rendelkezik megfelelő mennyiségű védekező anyaggal, az orosz idegenvezetőknek minden egyes alkalommal negatív teszteredményt kell felmutatniuk, ha dolgozni akarnak. 

Forrás: Repubblica, Jánosi Dalma

Több száz afgán menekült befogadását készíti elő Spanyolország

Az autonóm közösségek elsősorban azokat a kiszolgáltatott, menekülő nőket és kislányokat várják, akik már hétvégén elhagyták vagy a közeljövőben sikerül elhagyniuk az Afganisztáni Iszlám Emirátust. A Baleár-szigetek volt az első, amely felajánlotta segítségét a központi kormánynak az afgán nők és lányok fogadása kapcsán. Nem sokkal később a katalán kormány is jelezte, hogy kész ellátni egy részüket, majd sürgetni kezdte a Külügyminisztériumot és az EU-t a humanitárius vízumok mielőbbi kiállítása érdekében. Rajtuk kívül végül a Kanári-szigetek, Valencia, Kasztília-La Mancha, Aragónia és Kantábria is közölte, hogy rendelkezésre bocsátja erőforrásait. Madrid konkrét befogadóhelyeket nem említett, de jelezte, hogy kiveszi részét a feladatokból és segít megoldani az afgán menekültek kérdését. Nem sokkal később több városvezető is arról tájékoztatta a kormányt, hogy fel tud ajánlani 25-50 férőhelyet Afganisztánból érkező embereknek. A nagyvárosokban, például Barcelonában ezt a számot szükség esetén százig fogják bővíteni. 

Forrás: 20minutos, Tóth Brigitta

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.