Lapozó: Több száz migráns foglalt el egy egykori banképületet Brüsszelben

Az elítélt transznemű férfi beperelte a börtönt a melleltávolító műtétjének megtagadása miatt · Szerdán háromszáz embert mentett ki Spanyolország Afganisztánból · Elnéptelenedett falvakban, kihalt településeken helyezné el az afgán menekülteket Palermo baloldali polgármestere · Körülbelül kétszázötven, zömében afrikai migráns foglalt el egy egykori banképületet Brüsszelben.

Mediaworks
2021. 08. 26. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elítélt transznemű férfi beperelte a börtönt a melleltávolító műtétjének megtagadása miatt

Az amerikai Jason Yoakam jelenleg a Virginia állambeli Troy városának női fegyházában tölti börtönbüntetését, előre kitervelt, szándékos emberölésért. Yoakam nemrég azonban bírósági feljelentést tett Virgina állam büntetés-végrehajtási hivatala ellen, mert az intézmény nem engedélyezte a magát férfinak valló női elítélt melleltávolító műtétjét.

A benyújtott keresetben a transznemű férfi a női börtön tíz alkalmazottja ellen indított eljárást, és azzal vádolja őket, hogy a dupla masztektómia (mindkét mell műtéti eltávolítása) megtagadásával súlyosan korlátozták az orvosi ellátásához fűződő alapjogát.  

A felperes és jogi képviselői azzal is vádolják a börtön dolgozóit, hogy a műtéti beavatkozást annak ellenére tagadták meg a transznemű férfitól, hogy a döntés számára lehangoltságot, szorongást, lelki zavarokat okoz, amelyek már öncsonkításhoz is vezettek, és ezek a lelki eredetű problémák a műtét nélkül csak tovább súlyosbodnak majd.

Forrás: TheBlaze

Szerdán háromszáz embert mentett ki Spanyolország Afganisztánból

Az újabb evakuáló repülőjárat madridi landolása után Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren azt írta: „pihenés nélkül folytatjuk tovább a munkát, hogy minél több afgánt kihozzunk az országból”. A védelmi miniszter, Margarita Robles napok óta szünet nélkül a Torrejón de Ardoz-i katonai bázison fogadja a menekülőket, akiknek sikerült feljutniuk a spanyol kormány által küldött gépek valamelyikére. Velük együtt már több mint 1500 ember landolt spanyol földön, közülük félrezren már az autonóm régiók befogadóközpontjaiban tartózkodnak és várnak menedékkérelmük benyújtására és elbírálására. Majdnem mindenki úgy döntött, hogy nemzetközi védelemért folyamodik és Spanyolországban kíván új életet kezdeni. 

Forrás: Vozpopuli, Tóth Brigitta

Elnéptelenedett falvakban, kihalt településeken helyezné el az afgán menekülteket Palermo baloldali polgármestere

A kormány a közelmúltban egyeurós ingatlanok megvásárlását hirdette meg, hogy az elnéptelenedett, gyakran a hegyekben található településekre visszacsábítsa az olaszokat. A szicíliai város vezetője az elvándorolt olaszok helyére, ezekbe az egyeurós ingatlanokba telepítené be a háborús menekülteket. „A szíriai válság idejében is hasonlóan jártunk el, és sikeresnek mutatkozott” – érvelt Leoluca Orlando polgármester. Az olaszok számára is hasznos lenne, a termőföldeket újra megművelnék, és a települések benépesülhetnének. Szicília készen áll az afgán menekültek fogadására. Máris összeállított egy ötvenfős listát azokról a személyekről, akiknek a múltban valamifajta kapcsolatuk volt Afganisztánnal, hogy megkönnyítsék az érkezők eligazodását, beilleszkedését – jelentette be Palermo polgármestere.

Forrás: Repubblica, Ansa, Today, Jánosi Dalma

Körülbelül kétszázötven, zömében afrikai migráns foglalt el egy egykori banképületet Brüsszelben 

Az illegális bevándorlók belgiumi papírokat követelnek maguknak, és arról panaszkodnak, hogy a belga kormány, az úgynevezett Vivaldi-koalíció megfeledkezett róluk. Akadnak olyanok is közöttük, akik gyakorlatilag egy évtizede dolgoznak és élnek a Benelux államban, ám papírok hiányában nem férnek hozzá a szociális ellátórendszerhez. A bevándorlók jól tudják, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet, az afgán válság végső soron kedvezhet az ügyüknek. Rövid időn belül egyébként ez a sokadik épületfoglalás a belga fővárosban, a bevándorlók nemrég egy templomot, valamint több egyetemi épületet is elfoglaltak. 

Forrás: RRBF, Judi Tamara

Borítókép: MTI/AP/Emrah Gürel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.