Lemondatnák a börtönviselt román kormányfőt

Romániában törvény tiltja a büntetett előéletű személyek kormánytagságát.

Prime Minister-designate Florin Citu attends a news conference, alongside former interim PM Ludovic Orban, after being nominated to form a transitional government
Florin Cîțu, románia új miniszterelnöke. Fotó: Inquam Photos Forrás: Inquam Photos/George Calin via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök lemondását sürgeti a román ellenzék, miután Florin Cîţu szerdán elismerte, hogy igazak azok a sajtóbeszámolók, melyek szerint húsz évvel ezelőtt két napig fogdában ült ittas vezetés miatt az Egyesült Államokban.

 

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arra kérte Klaus Johannis államfőt, sürgősen szólítsa fel lemondásra a kormányfőt. Az Agerpres román hírügynökség által idézett ellenzéki pártvezér arra hivatkozott, hogy Romániában törvény tiltja a büntetett előéletű személyek kormánytagságát. 

 

Arról a törvényről beszélünk, amely másokat is megakadályozott a bársonyszék elfoglalásában

– utalt Liviu Dragnea volt szociáldemokrata elnök korábbi helyzetére a PSD vezetője. Egy 2001-ben elfogadott román jogszabály kimondja: csak olyan személy lehet a kormány tagja, aki nincs jogerősen elítélve büntetőjogi perben, és nem áll fenn esetében összeférhetetlenség.

 

Florin Cîţu miniszterelnök a kipattant botrányt követő sajtótájékoztatón szabálysértésről, közlekedési kihágásról beszélt a 2000-es amerikai történésekkel kapcsolatban, de a bukaresti sajtó egy része ennél súlyosabbnak tartja a történteket. Andrei Luca Popescu, a Panorama portál újságírója megjegyezte: nem szabálysértésről volt szó, ahogyan a kormányfő állítja, hanem egy kevésbé súlyos bűncselekményről, amelyért akár egyéves börtönbüntetést is kiszabhatnak az amerikai Iowa államban, ahol doktori fokozatú közgazdasági diplomát szerzett az akkor még 28 esztendős Cîţu.

 Végül a bíró kétnapos letartóztatást rótt ki a fiatal Cîţura, s ezerdolláros pénzbüntetésre is ítélte

– tette hozzá az újságíró, aki áttekintette az ügyre vonatkozó iowai dokumentumot.

 

A bukaresti jobbközép koalíció legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt szeptember 25-én tartja tisztújító kongresszusát, amelyen éles küzdelem várható a pártelnöki tisztségért a pártot négy éve vezető, újrázni készülő Ludovic Orban képviselőházi elnök és kihívója, Florin Cîţu miniszterelnök között. Elemzők szerint a kormányfő múltjáról épp most nyilvánosságra hozott ügy az egyre durvább formára váltó kampány része.

 

Borítókép: Florin Cîţu miniszterelnök

Fotó: Inquam Photos

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.