London az evakuálási műveletek kiterjesztését szorgalmazza

Egyes katonai vezetők az amerikai csapatok távozása után is a kabuli repülőtéren maradnának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 23. 12:54
null
Kabul, 2021. augusztus 19. A tálib hatalomátvétel után országukból távozni akaró afgánok gyülekeznek a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 19-én. Négy nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia sürgeti az Egyesült Államokat, hogy hosszabbítsa meg a kabuli evakuálási erőfeszítéseket a jelenlegi, augusztus 31-i határidőn túl, mondván: az amerikaiak nélkül más országoknak nem lesz más választásuk, mint leállítani a tálib hatalomátvétel elől menekülő emberek megsegítésére irányuló műveleteiket. „Boris Johnson miniszterelnök azt tervezi, hogy a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek csoportjának keddi, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britannia hívott össze, erre próbálja rábírni Joe Biden elnököt” – írták hírügynökségek.

Egyes brit katonai vezetők szerint Nagy-Britanniának a kabuli repülőtéren kellene tartania csapatait, hogy folytathassa a kimenekítési erőfeszítéseket akkor is, ha az amerikaiak távoznak.

James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára hétfőn a Sky News tévécsatornának azt mondta, hogy az Egyesült Államok által biztosított támogatás nélkül nem lenne nemzetközi légi szállítás. Hozzátette, a keddi G7-es találkozón a brit miniszterelnök dolga kideríteni, hogy Washingtont meg lehet-e győzni a maradásról vagy sem. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a hosszabbításhoz a tálibok beleegyezésére is szükség lenne. – Ezután egy beszélgetés következik a tálibokkal, és a táliboknak választaniuk kell, hogy együttműködnek-e a nemzetközi közösséggel, és megmutatják-e, hogy a nemzetközi rendszer részévé akarnak válni vagy azt mondják, hogy nincs lehetőség az amerikai jelenlét kiterjesztésére – mondta.

Biden nem zárta ki, hogy meghosszabbítanák a légi szállítás befejezésére kitűzött augusztus 31-i határidőt, amelyet még a tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele előtt szabtak, de azt is mondta, hogy erre talán nem lesz szükség. Nagy-Britannia szerint erői az elmúlt tíz napban több mint 5700 embert, főként brit állampolgárokat és afgánokat menekítettek ki Kabulból, közülük 1821-et az elmúlt 24 órában.

Amióta a tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat, családok ezrei gyűltek össze a kabuli nemzetközi repülőtér közelében, hogy augusztus 31-e előtt – az amerikai kormányzat által az afganisztáni csapatok végleges kivonására meghatározott időpontig – távozzanak az országból. Az evakuálási káosz és szövetségesei nyomására Joe Biden nyitott egy kiskaput a katonák maradására a határidőn túl is, hivatkozva az amerikai fél részéről a témáról a tálibokkal folyó tárgyalásokra.

Borítókép: A tálib hatalomátvétel után országukból távozni akaró afgánok gyülekeznek a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 19-én.
Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.