Nekimegy az oroszbarát sajtónak az ukrán államfő

Szombaton betiltották a Strana.ua elnevezésű, befolyásos ellenzéki hírportált.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 21. 20:50
ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége elõtt Kijevben Fotó: Efrem Lukackij Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton betiltotta a strana.ua elnevezésű, befolyásos ellenzéki hírportált. Az erről szóló rendeletet Zelenszkij szombaton írta alá. A lépés hátterében az áll, hogy a nemzetbiztonsági tanács 2018-ban szankciókkal sújtotta a hírportál Ausztriába menekült főszerkesztőjét, Ihor Husvát és cégét. A hírportál betiltását az államfőnek alárendelt Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kezdeményezte. Az SZBU közleményében oroszbarát propagandistának nevezte az újságírót, ugyanakkor titoktartásra hivatkozva közelebbi információkat nem osztott meg a Strana.ua betiltásához vezető okokról.

Szerhij Tomilenko, az ukrán újságíró szövetség vezetője élesen bírálta a hatósági intézkedést.

Az ellenzéki sajtónak blokkolása a bíróság megkerülésével a média függetlenségét biztosító törvényes garanciákról való lemondást jelenti

– hangsúlyozta.

Husva bejelentette, hogy a tilalom ellenére folytatja újságírói tevékenységét. A hírportál egyébként ideiglenesen a Strana.news címre költözött át.

Az ukrán kormány ugyancsak szombaton szankciókkal sújtotta a 2012 óta EU-ban politikai menekültként élő Anatolij Sarij ukrán bloggert és feleségét, Olhát. Felkerült a szankciós lajstromra Andrij Derkacs Moszkva-barát parlamenti képviselő is. Az érintettek Ukrajnában található vagyonát három évre zárolták.

Jogászok törvénysértőnek tartják Zelenszkij azon büntetőintézkedéseit, amelyeket a bírósági utat megkerülve hozott ukrán állampolgárok ellen az év eleje óta. Februárban az ukrán elnök három oroszbarát televíziót záratott be, illetve jelenleg folyamatban van egy negyedik műsorszolgáltató működési engedélyének visszavonása. Közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor számos ukrán támogatja Zelenszkij hadjáratát az oroszbarát pártok és sajtóorgánumok ellen.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2019. május 20-án
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.