Ukrajna függetlenségének 30. évfordulóját ünnepelte

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: július 28-a az ukrán államiság napja lesz ezentúl.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 24. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású, látványos katonai díszszemlével ünnepelték meg kedden Kijevben Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulóját. A védelmi minisztérium és a belügyi tárca előzetes közlése szerint a díszszemlén a fegyveres erők és a védelmi szektor mintegy ötezer tagja vonult fel, köztük a Donyec-medencei konfliktus övezetében szolgálatot teljesítők is, továbbá száz katonai repülőgép és négyszáz más haditechnikai eszköz.

A légi bemutató végén átrepült Kijev főutcája, a Krescsatik fölött a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe, az ukrán gyártású, An–225 Mrija (Álom) is. A parádén több külföldi állam fegyveres alakulatai is felvonultak, köztük az Egyesült Államoké, Lengyelországé, Romániáé, Svédországé és a balti államoké, továbbá lengyel és brit vadászgépek is részt vettek. A díszszemlét számos külföldi vezető tekintette meg a helyszínen, ott volt Lengyelország, a három balti állam, valamint Észak-Macedónia államfője, Csehország és Svájc parlamenti elnöke. Most első alkalommal tartottak haditengerészeti bemutatót is, mégpedig két helyszínen: Kijevben a Dnyipro folyón és Odesszában a Fekete-tengeren. Utóbbin NATO-tagállamok is képviseltették magukat hadihajókkal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepi beszédében bejelentette, hogy új ünnepnapot hoznak létre: az ukrán államiságét, amelyet ezentúl július 28-án, vagyis azon a napon fognak megtartani, amikor a Kijevi Ruszban felvették a kereszténységet i. sz. 988-ban.

Az erről szóló rendeletet a katonai parádé kezdete előtt, a díszszemle emelvényén írta alá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a függetlenség napja alkalmából rendezett kijevi ünnepségen 2021. augusztus 24-én            Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az elnök továbbá kiemelte, hogy Ukrajna minden régiója adott fontos személyiséget az országnak. Köszönetet mondott Rivne megyének Ukrajna első elnökéért, Leonyid Kravcsukért, majd Csernyihiv megyének a második államfőért, Leonyid Kucsmáért, Szumi megyének pedig Viktor Juscsenko harmadik elnökért. Amikor Donyeck megyéhez ért, kis hatásszünetet tartott, majd a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán menesztett és Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök helyett egy színész-rendezőt és egy sportolót nevezett meg, amivel derültséget váltott ki a közönségben. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kiemelte, hogy elődjét, Petro Porosenko volt államfőt, az ellenzéki Európai Szolidaritás nevű párt vezetőjét sem nevezte meg a fontos személyiségek között.

A nap folyamán Kijevben szabadtéri koncertet ad az ukrán fővárosban Andrea Bocelli olasz operaénekes, majd este a kijevi Olimpia Stadionban gálakoncertre kerül sor, amelyen könnyűzenei és operaénekesek, balett-táncosok, valamint szimfonikus zenekar fog fellépni. Ukrajna a Szovjetunió felbomlásával vált önálló állammá, 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet egy december 1-jén megtartott népszavazáson az ukránok többsége támogatott.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a függetlenség napja alkalmából rendezett kijevi díszszemlén 2021. augusztus 24-én. Ukrajna 1991-ben nyerte el függetlenségét a Szovjetunótól Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.