A magyar családtámogatási modellt tartja követendőnek Babiš

A cseh kormányfő kijelentette: növelték a kedvezményeket a többgyermekes családoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 25. 12:41
Andrej Babis
Demográfiai csúcs
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar modell szerint alakítaná Andrej Babiš kormányfő, az ANO centrista mozgalom elnöke a cseh családtámogatási politikát, amennyiben az október elején esedékes képviselőházi választásokon mozgalma győzne, és újra kormányt alakíthatna. 

Már növeltük az adókedvezményeket és a támogatást a két- és háromgyermekes családoknak, és ez utóbbit szeretnénk 400 ezer koronára (5,6 millió forint) emelni. Javasoljuk a lakás- vagy házvásárlási kölcsönök emelését is

– jelentette ki Andrej Babiš abban az interjúban, amely a Lidové Noviny című lap szombati kiadásában jelent meg. Kérdésre válaszolva Babiš megerősítette, hogy a tervezett lépéseket a magyar családtámogatási modell ihlette.

Igen, ez azt jelenti, hogy Magyarországon három gyermek esetében speciálisan motiválják a szülőket, például támogatást kapnak autóvásárlásra, vagy más előnyöket

– válaszolta a kormányfő. Rámutatott, hogy Csehországot érdekli, hogyan járnak el a családtámogatás terén visegrádi partnerei (Magyarország, Szlovákia, Lengyelország). Leszögezte, hogy Magyarország vezető ezen a téren.

Kifejtette: Csehországban a legfőbb gondot az elérhető árú lakások és a megfelelő háttér, mint például az óvodák és az iskolák, jelentik. Úgy vélte, hogy 

lakásokat kell építenünk, támogatni kell a szövetkezeti lakásépítést, és ebbe talán az államnak is jobban be kellene kapcsolódnia, esetleg maga is építtethetne lakásokat.

Csehországban október 8-án és 9-én tartanak képviselőházi választást. A szeptember eleji felmérések szerint a pártok népszerűségi listáját a jelenleg koalícióban kormányzó ANO vezeti több mint 30 százalékos támogatottsággal. A második és harmadik helyen két ellenzéki választási szövetség van egyenként mintegy 20-22 százalékos támogatottsággal. Babiš az interjúban megerősítette: amennyiben az ANO győz, ő lesz a mozgalom kormányfőjelöltje.

Borítókép: Andrej Babiš felszólal a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson

Fotó: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.