A szigetet ellepték a migránsok, olyan, mint egy szabadtéri börtön

Rettenetes állapotok uralkodnak a szigeten, rendkívül rossz a közbiztonság, és az illegális bevándorlók beáramlása már szinte ellenőrizhetetlen méreteket ölt, a lakosság már az utcára sem mer kimenni éjjel – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 09. 01. 20:01
Ocean Viking - Rescue
OCEAN VIKING-RESCUE Fotó: JEREMIE LUSSEAU Forrás: Europress-AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország tengerentúli területe, a Comore-szigetekhez tartozó Mayotte szinte fuldoklik a migránsáradatban, tarthatatlan állapotok uralkodnak a szigeten, erről első kézből győződhetett meg Gérald Darmanin belügyminiszter, aki a minap a szigetre látogatott. A miniszter bejelentette, hogy keményebben fognak fellépni az illegális bevándorlás ellen, ennek érdekében két további hajót kap a határrendőrség, hogy minél hatékonyabban tudjanak fellépni a tengeren érkező migránsokkal szemben.

Ezenfelül szigorítani fognak az állampolgárság megszerzésének feltételein, különös tekintettel a születési hely szerint járó állampolgárságra. Az érvényben lévő törvény szerint ugyanis ha egy gyermek francia területen jön világra, igényelheti a francia állampolgárságot azzal a feltétellel, hogy a két szülő közül legalább az egyik a gyermek születése előtt három hónapig megszakítás nélkül legálisan tartózkodott Franciaország területén. Egy új törvényjavaslattal azonban, melyet 2022 január végéig terjesztenek a Miniszterek Tanácsa elé, ezt az időtartamot egy évre növelné a francia kormány, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A belügyminiszter látogatását követően Mansour Kamardine mayotte-i republikánus képviselő is kifejtette a véleményét a szigeten kialakult helyzetről. Az Europe 1-nek adott interjújában elmondta, hogy a szigeten megromlott közbiztonság oka nyilvánvalóan a megnövekedett számú bevándorló. A képviselő a szigetet egy szabadtéri börtönhöz hasonlította, elmondása alapján az emberek eltorlaszolják a házaik ablakait, de még így is rettegve fekszenek le aludni, és nem mernek éjjel kimenni az utcára, teljesen megszűnt az éjszakai élet – írja a V4NA hírügynökség.

Mansour Kamardine arról is beszámolt, hogy azok a bevándorlók, akik Mayotte-ra mennek, egy jobb élet reményében érkeznek a szigetre, ott azonban szembesülnek a nyomorral. Sok az olyan migráns nő is, aki azért megy a francia szigetre, hogy ott szülje meg gyermekét, azzal a céllal, hogy a gyermek megkapja a francia állampolgárságot. A politikus úgy véli, ennek a kiskapunak mindenképp véget kell vetni, mivel mostanra odáig fajult a helyzet, hogy Mayotte szigetén több az illegális bevándorló, mint az őslakos, tehát a születési hely szerint járó állampolgárságra vonatkozó törvény adta lehetőséggel való visszaéléseket mindenképpen meg kell akadályozni.

Borítókép: Europress-AFP - JEREMIE LUSSEAU

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.