A tömegközlekedési járműveken bűnöző kiskorú migránsok többsége valójában nagykorú

A hatóságok fokozzák az ellenőrzéseket a tömegközlekedési járműveken, mivel egyre több rablás történik. Az elkövetőkről sok esetben kiderül, hogy bár kísérő nélküli kiskorúnak mondják magukat, valójában nagykorúak. A bűncselekmények egyötöde a fővárosi metróban történik.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 09. 14. 15:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb problémát okoznak Franciaországban a migráns bűnelkövetők, különösen azok, akik kísérő nélküli kiskorúnak mondják magukat, annak reményében, hogy így megúszhatják a törvény előtti felelősségre vonást. A Le Parisien nevű lap cikkéből kiderül, hogy az utóbbi időben egyre több bűncselekmény történik a tömegközlekedési eszközökön, az elkövetők pedig túlnyomórészt észak-afrikai származású bevándorlók.

Ezt a kijelentést alátámasztja az a jelentés, amelyet a parlament alsóháza készített és adott ki idén márciusban. A jelentés kitér arra, hogy az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú migránsok elsősorban algériai és marokkói származásúak, és mintegy tíz százalékuk folytat bűnöző életmódot.

A cikk azonban egy még nagyobb problémára világít rá, nevezetesen arra, hogy a magukat kiskorúnak mondó migránsok sok esetben nem kiskorúak, csak hazudnak az életkorukról, így próbálják meg elkerülni a büntetőeljárást. Noémie Cognard rendőrbiztos, az Île-de-France régió közlekedésbiztonsági vezetőhelyettese megdöbbentő számadatokat közölt a Le Parisiennek adott nyilatkozatában. A rendőrnő elmondása alapján ugyanis a 2019 októbere óta őrizetbe vett négyszáz bűnöző közül, akik nem voltak hajlandók elárulni a személyazonosságukat, kiderült, hogy csaknem mindannyian nagykorúak, 94 százalék esetében ez bebizonyosodott.

Noémie Cognard arról is beszámolt, hogy a legtöbb esetben nagyon fiatal elkövetőkkel van dolga a rendőrségnek, akik éppen hogy beléptek a felnőttkorba, ám mondott egy extrém példát is, ugyanis volt egy olyan bűnelkövető, aki 17 évesnek mondta magát, ám kiderült, hogy valójában 30 éves.

A fiatal, többnyire drogfüggő, visszaeső bűnözők nagy előszeretettel tevékenykednek a tömegközlekedési eszközökön, és a pandémia előtt elsősorban a turisták voltak a célkeresztjükben, ám a karantén miatt átnyergeltek a lakosság fosztogatására. A rendőrnő azt is elárulta a sajtó kérdésére, hogy a Párizs környéki Île-de-France régióban elkövetett ilyen jellegű bűncselekmények húsz százaléka a fővárosi metróban történik. A rablók zsebtolvajlásra specializálódtak, elsősorban mobiltelefonokra és arany ékszerekre utaznak.

A bűnöző migránsok által elkövetett rablások azonban sajnos néha tragédiával végződnek, ez történt 2017-ben is, amikor egy 88 éves idős hölgyet a tízéves unokája szeme láttára megtámadott két magát kiskorúnak mondó bűnöző bevándorló.

A támadók el akarták venni az idős nőtől a táskáját, dulakodás közben az egyik támadó ellökte a nőt, aki combnyaktörést szenvedett, majd pár nap elteltével agyvérzést kapott a kórházban és elhunyt. A két elkövető kiskorúnak mondta magát, ám a Le Parisien értesülései szerint az egyik fiatal 17 és 21 év közötti, a másik pedig 20 és 30 év közötti volt a négy évvel ezelőtt elkövetett támadás idején, hozzátéve, hogy az egyik támadó valódi személyazonossága négy évvel a támadást követően sem derült ki.

Ám nemcsak a magukat kiskorúnak mondó, de valójában felnőtt bűnelkövetőkkel van gond Franciaországban, a 18 év alatti migránsgyerekek is egyre nagyobb számban követnek el vagyon elleni bűncselekményeket. Gyakran bandába verődve dolgoznak, és nem csak a metróban tevékenykednek. Párizsban egy 16. kerületi étterembe idén januárban egymás után nyolcszor tört be egy három kamaszból álló banda, egyik ilyen akciójukat rögzítette a biztonsági kamera is. A felvételen tisztán látszik, amint egyikük őrt áll, a másik két fiú felfeszíti az ajtót és behatol az étterembe, majd a riasztó hallatán gyorsan kereket oldanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.