A végéhez ér a felvidéki pártok egyesülésének folyamata

Ez az utolsó lehetőségünk a parlamenti képviselet megteremtésére – szögezte le Berényi József.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 19. 20:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jóváhagyták a Magyar Közösség Pártja (MKP) beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba, a Szövetségbe a párt felvidéki kongresszusi küldöttjei Rimaszombatban vasárnap – közölte Forró Krisztián, az MKP elnöke újságírókkal a kongresszus szünetében.

Ha ezen az úton továbbmegyünk és tanulunk a múlt hibáiból, akkor sokkal erősebbé válhat a felvidéki magyarság

 – jelentette ki Forró Krisztián.

Az új párt belső erőviszonyait tekintve az MKP a Szövetség kongresszusában és más döntéshozó szerveiben 50 százalékos képviselettel rendelkezik majd. A Szövetség létrehozóinak megegyezése alapján az új párt elnökét az MKP adja, erre a tisztre az MKP kongresszusa Forró Krisztiánt jelölte. A párt Országos Tanácsának elnökét a Most – Híd delegálja, az Összefogás pedig egy alelnököt ad majd.

Az egységes felvidéki magyar pártnak három platformja lesz, az MKP részéről erre a tisztre Berényi Józsefet, a korábbi pártelnököt választották. A leendő platformelnök rámutatott: a három párt eltérő értékrend alapján működött az elmúlt időszakban, ugyanakkor bízik a sikerben.

Minden mást kipróbáltunk már és nem működött, ez az utolsó lehetőségünk a parlamenti képviselet megteremtésére

– szögezte le Berényi József.

Ma kegyelmi pillanatot él a felvidéki magyarság, amit nem szabad elmulasztani, nem szabad visszaélni a választók bizalmával, azzal a hittel, hogy egy komoly politikai erő érdekképviseletet tud biztosítani

– mondta az MKP kongresszusának kezdetén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Leszögezte: a létrejövő Szövetség nem cél, hanem kezdet, eszköz ahhoz, hogy sikeres magyarság élhessen a Felvidéken. 

Az egységes párt létrehozásáról szóló végső megegyezést márciusban jelentették be az új politikai szubjektumba beolvadó politikai erők vezetői. Ezt a megegyezést közel kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg. A tavaszi megegyezést az új politikai szubjektum alapszabályáról folytatott egyeztetések, illetve az egybeolvadást lehetővé tévő párton belüli dokumentumok jóváhagyási folyamata követte. Ez utóbbit elsőként a múlt héten az Összefogás közgyűlése, majd most szombaton a Most – Híd zárta le.

A három párt elnökei a jövő hét folyamán írják alá az egybeolvadást megerősítő dokumentumokat, az egyesülés folyamata pedig október 2-án a Szövetség alakuló kongresszusával zárul le, ezt a tervek szerint Révkomáromban tartják majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.