Az afgán határhoz közel robbantottak fel egy pakisztáni leányiskolát

Egyelőre nem tudni, ki volt az elkövető, az országban évek óta nem volt példa hasonló akcióra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 23. 11:36
Pesavar, 2021. szeptember 16. Pakisztáni diákok egy osztályteremben Pesavarban 2021. szeptember 16-án, a tanítás első napján. Az északnyugati Hajber-Pahtunhva tartományban a koronavírus-járvány miatt voltak zárva a tanintézmények. MTI/EPA/Bilaual Arbab Fotó: Bilaual Arbab Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felrobbantottak egy leányiskolát Pakisztán északnyugati részén szerda éjjel, az ázsiai országban évek óta nem volt példa hasonló akcióra. A robbanószerkezet Tánk városában lépett működésbe, amely az afgán határhoz közeli Dél-Vazirisztánnal szomszédos. Ez a terület régóta az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető szélsőségesek hátországa.

A robbanás részben lerombolt egy külső falat és egy osztálytermet

– mondta el Mudzsíb Ulláh helyi rendőrségi tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek. A támadásnak nincsenek sebesültjei vagy halálos áldozatai. Eddig senkit sem vettek őrizetbe a bűncselekménnyel kapcsolatban – tette hozzá az illetékes.

Egyelőre nem tudni, ki volt az elkövető, bár a pakisztáni tálibok több száz leányiskolát vettek célba a térségben azt megelőzően, hogy hadműveletekkel visszaszorították őket 2014-ben. 2012-ben a később Nobel-békedíjjal kitüntetett Malala Júszafzai nőjogi aktivista ellen követtek el merényletet. A diáklány egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek többször rálőttek, és életveszélyesen megsebesítették. Csodával határos módon túlélte. Két évvel később a hadsereg által működtetett pesavari iskolát támadták meg tálib fegyveresek. Több mint 150 embert megöltek, köztük 132 gyermeket.

A pakisztáni tálibok afgán társaikhoz hasonlóan a szunnita iszlám radikális irányzatát követik, de a két csoport szerveződése eltérő.

A tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Afganisztánban, ami elemzők szerint a pakisztáni szélsőségeseket is felbátorította. Az afganisztáni tálibok az elmúlt hetekben szigorítottak a nők oktatására vonatkozó szabályokon. Kabul eleste óta a pakisztáni tálibok fokozták a biztonsági erők elleni támadásaikat Afganisztánnal határos egykori fellegváraikban. Augusztusban mindennaposak voltak a rajtaütések és a merényletek.

Borítókép: Zajlik az oktatás egy fiúiskolában Pesavarban 2021. szeptember 16-án. Fotó: MTI/EPA/Bilaual Arbab

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.