Beidézte a bíróság a volt francia egészségügyi minisztert

Agnes Buzyn ellen mások életének veszélyeztetése gyanújával vélhetően eljárást indítanak. Rosszul kezelte a Covidot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 09. 17:10
French Cabinet Meeting at the Elysee Palace in Paris
Agnès Buzyn a főpolgármester-jelölt a lebuktatott Benjamin Griveaux helyett Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beidézte a francia igazságszolgáltatás Agnes Buzyn volt egészségügyi minisztert, aki ellen feltételezhetően mások életének veszélyeztetése gyanújával eljárást indítanak a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás részeként 

– erősítették meg csütörtökön igazságügyi források a Le Monde című napilap értesülését. A kormánypárti politikust, aki 2020 februárjáig irányította az egészségügyi tárcát, pénteken hallgatja meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR).

A járvány kezdetén hivatalban lévő kormány ellen eredetileg kilencven panasz érkezett az eddig 115 ezer áldozatot követelő járvány kezdete óta arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő helyzetek alatt a megfelelő intézkedéseket meghozni.  

A kilencvenből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet talált befogadhatónak. 

Ezek alapján 2020. július 7-én indította meg az előzetes vizsgálatot Edouard Philippe volt miniszterelnök Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter és utódja, Olivier Véran ellen. Véran jelenleg is az egészségügyi tárcát vezeti. 

Közülük egyelőre csak Agnes Buzyn kapott idézést, jóllehet mindhármuknál tartott az ügyészség korábban házkutatást.

Buzyn 2020 február közepén azért lépett ki a kormányból, mert ő lett a kormánypárt polgármesterjelöltje a márciusi önkormányzati választásokon Párizsban, ahol alulmaradt a szocialista városvezetővel, Anne Hidalgóval szemben.

A volt miniszter óriási felháborodást váltott ki, amikor később úgy nyilatkozott a tárcától való távozásakor: tudta, hogy a cunamihullám előttük áll, miközben januárban miniszterként nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, bár hozzátette, hogy ez még változhat. A nemzetgyűlés vizsgálóbizottsága előtt 2020 júniusában Buzyn elmondta, hogy január 11-én írásban jelezte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is, hogy a koronavírus veszélyes.
Francois Molins, a francia semmítőszék főügyésze szerdán elmondta, hogy az eljárás megindítása óta 14 500 további panasz érkezett a CJR-hez a kormányzati válságkezelés ügyében.

Borítókép: Agnes Buzyn korábbi egészségügyi miniszter elhagyja az Élysée-palotát a heti párizsi kabinetülés után 2020. január 29-én

Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.