Egy Soros-szervezet az afgánok befogadását szorgalmazza

Szerintük biztosítani kellene, hogy minden illegálisan érkező afgán menedékjogot kérhessen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 06. 13:33
null
Van, 2021. augusztus 22. A török biztonsági erõk által elfogott illegális bevándorlók a kelet-törökországi, Iránnal határos Van tartományban 2021. augusztus 21-én. Az 540 kilométer hosszú török-iráni határ mintegy harmadán megépített török védõkerítés mellett sok lehetõségük van a fõképpen afganisztáni migránsoknak átszökni Iránból Törökországba. Afganisztánból sokan indulnak útnak Európa felé, mert az iszlamista tálibok elfoglalták az ország legnagyobb részét a kormányerõktõl. MTI/AP/Emrah Gürel Fotó: Emrah Gürel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Migránsok és Menekültek Európai Koalíciója az Eurobserver brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn közölt nyílt levelében azzal fordult az Európai Unió Tanácsának soros szlovén elnökségéhez, hogy tegyen azonnali és összehangolt lépéseket az afgán menekültek támogatására.

Syed Hasnain, a levél írója az Ales Hojs szlovén belügyminiszterhez címzett levélben felhívta a figyelmet, hogy Afganisztánban a tálib erők hatalomátvétele után a nemzetközi közösség csak a kabuli repülőtérről történő evakuálásra összpontosított, miközben több millió kiszolgáltatott afgán maradt sorsára hagyva az országban.

Miközben a tálibok egyre erősödnek, sok afgánra, különösen nőkre, lányokra és az emberi jogi aktivistákra szörnyű sors vár. Az ő védelmük prioritást élvez, és európai odafigyelést igényel

 – húzta alá.
Hasnain rámutatott: sok európai ország nem mutatott hajlandóságot arra, hogy megnyissa kapuit az afgán menekültek előtt, mivel sokan párhuzamot vonnak az Európát politikailag megosztó szíriai menekültválsággal. Hozzátette:

a menekültek elkerülhetetlenül eljutnak majd Európába, ezért a következő migrációs hullám kezelésében kulcsfontosságú az összehangolt uniós megközelítés, hogy ne ismétlődjenek meg a 2015-ben történtek.

Véleménye szerint konkrét lépéseket kell tenni: először is az EU nem fogadhatja el a tálibok kormányát. Ahogy a demokratikus hangok újraszerveződnek a helyszínen, fontos, hogy az EU készen álljon arra, hogy támogassa őket, amelyek legitim ellensúlyt jelentenek a tálibokkal szemben. Másodszor, az Európai Uniónak ki kell állnia amellett, hogy az Afganisztánt elhagyni kívánó emberek számára nyitva maradjon a humanitárius folyosó. Harmadszor pedig az uniós tagállamoknak ígéretet kell tenniük az afgán menekültek befogadására, és biztosítaniuk kell, hogy minden illegálisan érkező afgán menedékjogot kérhessen. Az EU-nak hatályba kell léptetnie az átmeneti védelemről szóló irányelvet, amely akkor alkalmazandó, ha fennáll a veszélye annak, hogy a menekültügyi rendszerek nem tudnak megbirkózni a menekültek „tömeges beáramlásával”.

Végezetül, az Európai Uniónak az afganisztáni válságra adott válasza megtervezésekor figyelembe kell vennie a menekültek véleményét

– tette hozzá Syed Hasnain.

Borítókép: A török biztonsági erők által elfogott illegális bevándorlók a kelet-törökországi, Iránnal határos Van tartományban 2021. augusztus 21-én
Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.