időjárás 15°C Hugó 2023. április 1.
logo

Európai Parlament: erkölcsi kötelesség az afgánok befogadása

Mediaworks Hírcentrum
2021.09.16. 17:37 2021.09.16. 18:27
Európai Parlament: erkölcsi kötelesség az afgánok befogadása

Az Afganisztánba való kitoloncolások felfüggesztése és a migrációs paktum mielőbbi elfogadása is szerepel az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Afganisztánról szóló határozatában. A balliberális többségű testület szerint az afgánok alapvető joga, hogy menedéket kérjenek más országokban.

Az Európai Parlament csütörtök délután nagy többséggel – 536 szavazat, 96 ellenszavazat és ötven tartózkodó voks mellett – elfogadott egy Afganisztánról szóló határozatot, amelyben a képviselők kijelentik: 

az afgánoknak alapvető joguk, hogy menedéket kérjenek más országokban, így a koordinált evakuálási műveleteket mielőbb folytatni kell. Az EP szerint az Afganisztánba való kitoloncolásokat pedig mindenképpen fel kell függeszteni. 

A testület állásfoglalása értelmében az afgán menedékkérők többsége várhatóan a környező országokban kér majd nemzetközi védelmet, tehát az uniónak ezen, Afganisztánnal szomszédos országok támogatásáról is gondoskodnia kell. Mint írják, a szóban forgó államoknak nyújtott pénzügyi, logisztikai, kapacitásbővítési segítség ugyanakkor nem lehet alternatívája az unió közös menekültpolitikájának. Emiatt sürgetik, hogy a tagállamok mielőbb fogadják el az Európai Bizottság által egy éve meghirdetett migrációs paktumot. (Ismert, a csomagnak egyelőre nincs megfelelő támogatottsága az illetékes miniszteri tanácsban, azt több tagállam – köztük hazánk – kvótatervként azonosítja.)

A válság migrációs dimenziójával kapcsolatban az EP-dokumentum azt is megfogalmazza:

  • az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak emberséges menekültpolitikát kell szorgalmaznia: az EU-nak ugyanis erkölcsi kötelezettsége a befogadás és integráció
  • üdvözlendő a nemzetközi közösség szeptemberben esedékes (önkéntes) áthelyezési fóruma
  • a tagállamoknak a közelmúlt eseményeinek fényében az elbírálás alatt álló, és a nemrég elbírált, valamint elutasított kérelmeket is újból meg kellene vizsgálniuk

A Fidesz európai parlamenti képviselői a határozat ellen voksoltak. 

Az ellenzék soraiból a Momentum és az MSZP képviselői tartózkodtak, a DK politikusai pedig nem vettek részt a szavazáson. 

Emlékezetes, Gál Kinga a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke Strasbourgban lapunk kérésére megelőlegezte, hogy az uniós parlament migrációt ösztönző dokumentumot készül elfogadni. – Az Európai Parlamentben 2015-höz hasonlóan továbbra is jelentősek a bevándorláspárti hangok. Ezek erősödni is látszanak – húzta alá, hozzátéve: „a legrosszabb forgatókönyv, ha Európa most millióknak küld felelőtlenül meghívót és szét akarja őket osztani”.

Szerdán Ursula von der Leyen szokásos évértékelő beszédében is lényegében amellett érvelt, hogy Európának ajtót kell nyitnia az afgánok előtt. 

Borítókép: AFP/Anthony Wallace
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.